WEBSITESTORIES # 3 - Een zwak voor Lit Lists

Literaire lijstjes, je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen. Toch blijven ze een vermakelijke toetssteen voor de eigen literaire voorkeuren.

Zo is er de blog Lit Lists, een bouwwerk van ene Marshal Zeringue, een man behept met een onwaarschijnlijke drang (of noem het dwang) om literaire lijstjes op het wereldwijde web te verzamelen en.... vervolgens op te lijsten. Op zijn blog krijg je dagelijks één lijst voorgeschoteld, door de samensteller van het net geplukt, met als teaser een titel en de reden van selectie. 'Six favorite road books", 'Ten of the best examples of moon poetry" of "Six essential rock fiction reads" of de tien beste reisboeken van de 20ste eeuw, het zijn maar een paar van de gerubriceerde lijstjes: best amusant, soms inspirerend en vaak uitdagend.

Zeringue neemt meestal de gelegenheid te baat om die titel meteen aan andere lijsten te linken. Bij wijze van voorbeeld, de bijdrage rond de keuze van David Foster Wallace die zelf ooit vijf "direly underappreciated post-1960 U.S. novels". uitkoos. Daaruit selecteert Zeringue Blood Meridian van Cormac McCarthy en wijst er in één ruk op dat die titel ook prijkt op de lijst the Great Texas Novel, bovendien door Clive SInclair als één van beste westerns werd beschouwd én voor de New York Times als één van de beste titels van de laatste 25 jaar gold en daarbovenop in de top tien van Stephen King stond. Een iets te enthousiaste werkwijze naar mijn smaak, want voor ik het wist had ik al vijf te overschouwen tabbladen geopend en was nog niet eens bij de oerlijst van de betreurde David Foster Wallace beland. Maar als je niet laat verleiden tot het bewandelen van te veel zijpaden is de dagelijkse confrontatie met één lijst verfrissend. Een beetje literatuurliefhebber voelt zich ook vlug geneigd om de lijstjes met eigen, betere (!) voorbeelden aan te vullen of afkeurend te mompelen omdat de titel waar hij of zij meteen aan dacht er niet eens op staat. En hoewel elke dag een lijst publiceren een hele opgave lijkt, helemaal obscuur wordt het eigenlijk zelden.

 

Overigens houdt het daar niet bij op: de Literay Lists blog is maar een onderdeeltje van "Campaign For The American Reader, een onafhankelijk initiatief ter leesbevordering. Die overkoepelt nog enkele andere blogs zoals de pagina 69 en pagina 99-test, waarin de aantrekkelijkheid van titels getest wordt door pagina 69 (een theorietje van Marshall McLuhan) of pagina 99 (een idee van Ford Madox Ford) te lezen en nog enkele rubrieken die we onvermeld laten om u en ons niet definitief te laten bezwijken onder een totale information overload. Kwestie van toch nog aan het lezen van boeken toe te komen. 

Tags: Boekencuriosa, Wereldliteratuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 11-04-2010
Verwante berichten
Websitestories
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening