Auteur Richard Dawkins zint op arrestatie van paus in Groot-Brittannië

De Britse auteur en atheïst Richard Dawkins, bekend van onder meer zijn geruchtmakende boek The God Delusion, vindt dat paus Benedictus XVI tijdens zijn bezoek aan Groot-Brittannië zou moeten gearresteerd worden vanwege "misdaden tegen de mensheid." Dawkins heeft het daarbij gemunt op het toedekken door de paus van de seksuele misbruikschandalen in de katholieke kerk, zo meldt The Times. "Het eerste instinct van deze man wanneer zijn priesters worden aangetroffen met de broek op hun knieën is het schandaal toedekken en de jonge slachtoffers veroordelen tot stilte." 

De paus komt tussen 16 en 19 september op bezoek in Groot-Brittannië, waarbij hij Londen, Glasgow en Coventry aandoet. Dawkins kreeg voor het plan bijval van Christopher Hitchens, die ook uitgesproken atheïstische standpunten vertolkt in zijn boek God is Not Great. Samen laten ze nu mensenrechtenadvocaten uitzoeken hoe en door wie de paus kan worden aangepakt. Er wordt gedacht aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Het duo is van oordeel dat ze hetzelfde wettelijk beginsel kunnen gebruiken zoals aangewend bij de aanhouding van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet, bij zijn bezoek aan Groot-Brittannië in 1998. Dawkins en Hitchens zijn er rotsvast van overtuigd dat de paus geen diplomatieke immuniteit zou kunnen inroepen bij de arrestatie. Want ondanks het feit dat zijn tournee is aangekondigd als een staatsbezoek, staat hij niet aan het hoofd van een staat die door de Verenigde Naties is erkend. Het Vaticaan heeft ook geen erkende grenzen, noch internationale relaties met een diplomatiek karakter, zo stellen de geraadpleegde juristen. Hitchens voegt eraan toe dat "de paus niet boven of buiten de wet staat. Geïnstitutionaliseerde kinderverkrachting is een misdaad onder elke wetgeving en noodzaakt rechtspraak en straf."

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-04-2010 om 21:47
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening