Antwerpen wordt vijf maanden lang 'De Stad van Elsschot'

Vanaf het weekend van 29 en 30 mei 2010 staat Antwerpen helemaal in het teken van de schrijver Willem Elsschot (1882-1960). Dan start het al eerder aangekondigde literaire stadsfestival De stad van Elsschot, dat gedurende vijf maanden Elsschot als schrijver, zakenman, bohemien en Antwerpenaar herdenkt. Op 31 mei is het precies vijftig jaar geleden dat Elsschot overleden is. De organisatoren hebben nu de details van het programma vrijgegeven. De aftrap wordt gegeven met het openingsfestival Tussen droom en daad in het nieuwe justitiepaleis. Tal van artiesten, acteurs, kunstenaars, politici en schrijvers brengen een ode aan Elsschot, waaronder waaronder Tom Lanoye, Annelies Verbeke en Kees van Kooten. 

 

Datzelfde weekend opent de expo Dicht bij Elsschot, die een nieuw licht werpt op het leven en werk van de schrijver. De expo Elsschot in vertaling, die eerst in Rotterdam en daarna in Antwerpen loopt, toont dan weer de internationale carrière van Elsschot aan de hand van zijn werken, die in dertien verschillende talen werden vertaald. Nog in het Letterenhuis komen voor- en tegenstanders van Willem Elsschot samen voor de lezingen- en debattencycli "Elsschot zeer politiek, Elsschot zeer esthetisch en Elsschot zeer kritisch". Verder zijn er tot eind oktober 2010 ook nog muziek, film, clubavonden en literaire wandelingen. Zo creëert muziektheatercompagnie Braakland/ZheBilding een muziek- theatervoorstelling met Warre Borgmans in de hoofdrol. Een Dwaallichtwandeling leidt bezoekers langsheen de Antwerpse locaties uit de gelijknamige roman. Daarnaast zijn er ook activiteiten gepland in Rotterdam, Koksijde en Herselt, drie andere plekken waar Willem Elsschot graag vertoefde. Op 31 oktober wordt het Elsschot-festival afgesloten in muziekcentrum Amuz met het slotconcert Het oor van Elsschot want Elsschot was immers een groot liefhebber van klassieke muziek.

 

Vanaf 21 april is de uitgebreide programmabrochure beschikbaar en start de ticketverkoop. De feestcyclus rond Elsschot ging in 2007 van start. Het was toen 125 jaar geleden dat Elsschot werd geboren. In 2008 en 2009 werden de schrijver en zijn oeuvre door Antwerpen Boekenstad ook al herdacht. Dit jaar vindt de finale plaats.

Tags: Nederlandse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-04-2010 om 09:30
Verwante berichten
Reacties

De tentoonstelling "Elsschot in vertaling" loopt van 3 september tot en met 31 oktober in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

geplaatst door Leni Albertyn op maandag 19 april 2010 om 15u36
Geef uw mening