Elfriede Jelinek bijt zich vast in Hypo-bankfraude voor nieuw toneelstuk

De Oostenrijkse Nobelprijswinnares uit 2004 Elfriede Jelinek schrijft in haar nieuwe toneelstuk Winterreise over de geruchtmakende Hypo-bankfraudezaak, zo zei ze in een interview aan de krant News. Bij de Hypo Group Alpe Adria-affaire liet Jörg Haider, de ondertussen verongelukte voorzitter van Karinthië, zijn Bondsland een borg overnemen ten belope van 24,7 miljard euro. Daarbij ontving hij persoonlijk hoge smeergelden en passeerde ook zijn extreemrechtse FPÖ aan de kassa. De zaak werd aan het licht gebracht door een onderzoeksjournalist en kreeg enorme uitlopers. Andere banken deelden in de klappen, er werden miljoenenstromen ontdekt naar belastingsparadijzen en er bleek ook een ferme pot van het Karintische misdaadgeld mee gemoeid. Het gerechtelijk onderzoek loopt nog steeds.

Jelinek grijpt de Hypo-affaire aan om haar oude thema's van macht en het donkere verleden van haar moederland om te spitten. Het nieuwe stuk - waarin Jelinek ook over haar vader schrijft - wordt in het najaar opgevoerd door het Duitse gezelschap Münchner Kammerspiele. Jelinek wil immers niet dat het stuk in Oostenrijk wordt opgevoerd. Sinds de FPÖ het werk van de schrijfster afgedaan hebben als 'gedegenereerde kunst', wil ze niet dat het werk in haar geboorteland op de bühne wordt gebracht (ook al hief ze zelf deze ban enkele keren op). Jelinek daarover: "Dat ligt niet aan de gezelschappen, maar aan mij. Ik wil niet langer de haat verdragen die ik moet aanhoren iedere keer als mijn naam valt. Ik kan het gewoon niet meer."

  

Vandaag gaat overigens een ander toneelstuk van Jelinek, Over Dieren, bij het Nationale Toneel in première. Het stuk deed veel stof opwaaien omdat de tekst gedeeltelijk gebaseerd is op afluistertapes die de Oostenrijkse politie maakte van een escortbureau dat verdacht werd van vrouwenhandel.

Tags: Theater, Polemiek, Duitse literatuur, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-04-2010 om 13:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening