Frank Westerman op zoek naar de lippizaner

In zijn nieuwe boek traceert de Nederlandse schrijver Frank Westerman de bloedlijnen van de beroemde lippizaner, de witte paarden die in Wenen de status van halfgoden hebben. Dier, bovendier, dat in september verschijnt bij Atlasreconstrueert het verhaal van vier generaties 'paarden des keizers'. Zij doorstaan de ondergang van het Habsburgse Rijk, de beide wereldoorlogen en de waanzinnige veredelingsproeven die plaatsvonden onder Hitler, Stalin en Ceausescu. Zo wordt het boek, aldus de aankondiging, "een kroniek over raszuiverheid, een moderne fabel waarin het reinbloedige paard de mens onontkoombaar op zijn eigen tekort wijst".

Westerman heeft zelf een verleden met een lippizaner. Hij was ooit de trainer van de hengst die optrad in een film met Monique van de Ven. Westerman richtte het dier af om te steigeren zodra de actrice het bij de halster wilde grijpen.

Westerman is de schrijver van onder meer De graanrepubliek, El Negro en ik en Ararat. Met El Negro en ik won hij in 2005 de Gouden Uil Literatuurprijs. En Ararat, over de beroemde mythische berg in Turkije, blijft het ook internationaal goed doen. De Poolse vertaling, vertaald door Piotr Oczko en Slawomir Paszkiet, is samen met negen andere non-fictieboeken genomineerd voor de Ryszard Kapuscinski-prijs voor Literaire Reportage 2010. De bekendmaking van de winnaar volgt in mei.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 13-04-2010 om 19:26
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening