Ismaïl Kadare zegt lezing af in Griekenland na anti-Albanees incident

De Albanese schrijver Ismaïl Kadare heeft een op 19 april te houden lezing in Athene afgezegd, na een anti-Albanees incident tijdens het laatste militair defilé in de Griekse hoofdstad, zo hebben de organisatoren gemeld.

De schrijver heeft zijn beslissing per mail toegelicht en wees daarbij "op zeer onaangename gebeurtenissen in Athene, met een racistische inslag ten aanzien van Albanezen", meldt AFP.

"Jullie kennen mijn bewondering voor de Griekse cultuur en literatuur", benadrukte Kadare, "maar in een dergelijk klimaat, zonder een spoor van cultuur, zou mijn bezoek niet opportuun zijn."

Tijdens het militair defilé op 25 maart, ter gelegenheid van de nationale feestdag, hebben duikers van de havenpolitie xenofobe slogans geschreeuwd ten aanzien van Albanezen, waaronder: "We gaan jullie bloed laten vloeien, Albanese varkens."

De chef van de eenheid is twee dagen later ter beschikking gesteld, nadat er een video van het incident uitlekte op internet. De Griekse minister van Burgerbescherming Michalis Chryssohoïdis heeft het "aberrante gedrag" sterk veroordeeld, "het schaadt het imago van de havenpolitie met racistische slogans, haat en xenofobie." Albanië stelde het incident aan de kaak en noemde het "een schandaleuze daad, die ingaat tegen de geest en de Euro-Atlantische waarden." In Griekenland leven meer dan een half miljoen Albanezen. Ze vormen daarmee de belangrijkste groep immigranten. Er zijn geregeld spanningen tussen Grieken en Albanezen.

Tags: Polemiek, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening