Nieuw tv-programma 'Benali in Boeken' zet de stad en de schrijver centraal

Vanaf 28 april start op Nederland 2 het nieuwe boekenprogramma van de Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali. In de zesdelige serie Benali in Boeken, uitgezonden door NPS, gaat de auteur op zoek naar de literaire hartslag van de stad en stelt daarbij telkens een auteur centraal. Volgens de maker ontstaat daardoor "een uniek beeld van steden, die hun reputatie als literair centrum meer dan waard maken. (....) Steden die worden bezongen, beschreven, beschimpt, vervloekt en aanbeden."

Benali trekt van Antwerpen naar Groningen via Den Haag, Nijmegen, Amsterdam en Utrecht. In elke stad werpt hij zijn gesprekspartners een centrale vraag voor de voeten. Zoals in Antwerpen: Kan een boek een stad veranderen? Of in Den Haag: Kan een schrijver de Laan van Meerdervoort oversteken? Auteurs die aan bod komen zijn onder meer Bart Moeyaert, Helga Ruebsamen, Mensje van Keulen, Kristien Hemmerechts, A.F.Th. van der Heijden, Manon Uphoff, Remco Campert en Aaf Brandt Corstius. Het programma was aangekondigd in augustus 2009. Oscar van den Kroon, eindredacteur van de NPS, zei toen dat Benali  geknipt was als presentator: "Benali heeft alles in zich om zoiets goed te doen. Hij is jong, welbespraakt en geëngageerd met literatuur." Hieronder ziet u alvast een trailer met een nog koukleumende Bart Moeyaert in Antwerpen:

 

 

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-04-2010 om 09:15
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening