Herman Van Rompuy presenteert bundel haiku's

De Belgische oud-premier en Europese 'president' Herman Van Rompuy heeft zijn haiku's in een bundel gegoten, zoals we eerder aankondigden. Hij presenteerde de vijftalige editie in Brussel onder de titel Haiku, zo meldt onder meer De Morgen. "De beknoptheid van een haiku geeft me de gelegenheid om te komen tot het essentiële van de taal door de dingen te benoemen met weinig ruimte en in een niet geraffineerde taal", legde Van Rompuy uit voor een internationaal publiek in de Kamer, onder wie ook de Japanse EU-ambassadeur, Nobutake Odano.

Van Rompuy trad internationaal naar buiten met zijn literaire hobby toen hij tijdens een persconferentie het zeventienlettergrepig vers 'Drie golven' voorlas. Sindsdien draagt de voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders en staatshoofden de bijnaam 'Haiku Herman'.

De sobere bundel van 124 pagina's, uitgegeven door het Gentse Poëziecentrum, verzamelt de beste haiku's van de hand van Van Rompuy. De verzen zijn in het Nederlands en vertaald in het Frans, Engels, Duits en het Latijn, telkens met respect voor de specifieke vorm van een haiku: drie regels met telkens vijf, zeven en opnieuw vijf lettergrepen.
"Ik zie niet veel verband tussen poëzie en politiek. Meer verband is er tussen dichters en politici. Zo kan een haikudichter in de politiek noch extravagant noch ijdel noch extremistisch van aard zijn", verklaarde de grijze politicus die zich, aldus ook The Independent, "slechts doet opvallen door zijn poëzie".

 

Tags: Boekencuriosa, Politiek, Poëzie
Geplaatst door Hans Cottyn op 17-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening