Eerste Amerikaanse president bracht twee ontleende boeken nooit terug

De eerste Amerikaanse president George Washington ontleende ooit twee boekbanden uit de New York Society Library en bracht ze nimmer terug, zo is onlangs ontdekt. De boete die de president momenteel zou moeten dokken, bedraagt 300.000 dollar, meldt NYDaily News.  

Onlangs haalde bibliothecaris Matthew Haugen van de New York Society Library de 14-delige Common Debates van het Britse Lagerhuis van onder het stof, daterend uit het einde van de achttiende eeuw. Hij moest vaststellen dat band 12 ontbrak. Een in 1934 teruggevonden boekenlegger bracht uitsluitsel. Daar prijkten de namen van de ontleners tussen 1789 en 1792 en het door hen ontleende materiaal. Een zwierige noot op 5 oktober 1789 meldt dat Commons deel 12 en ook Law of Nations ontleend werden door 'de president', tot 2 november 1789. Het vakje teruggebracht was evenwel niet ingevuld. De New York Society Library was toen de enige bibliotheek in de stad, waar ook de eerste president van de natie George Washington resideerde.

Het is een vlekje op het blazoen van een man alom geëerd voor zijn integriteit, grapt de Amerikaanse pers. Ijverige cijferaars houden het op 300.000 dollar geaccumuleerde boete, inflatie meegerekend, maar hoofdbibliothecaris Mark Bartlett sust: "We gaan niet achter het geld aan, maar zouden verheugd zijn mocht de mogelijkheid bestaan dat we de boeken terugkrijgen." Voor wie interesse koestert in het eigen boekenbezit van de president, zo'n 1.200 volumes werden door vorsers getraceerd en opgelijst op Library Thing. Zie ook de berichtgeving bij De Morgen.

Tags: Bibliotheken, Boekencuriosa
Geplaatst door Johan Eeckhout op 18-04-2010 om 22:57
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening