Lof voor Stefan Brijs' Engelenmaker in Le Monde des Livres

In Le Monde des Livres, het onvolprezen boekensupplement van de Franse krant Le Monde, werd vrijdag jl. flinke lof toegezwaaid aan de Franse vertaling van De engelenmaker van Stefan Brijs. Le Faiseur d'anges verscheen onlangs onder aanzienlijke belangstelling bij uitgeverij Héloise d'Ormesson. Het was meteen de tiende vertaling in elf landen voor de roman uit 2005 over de roodharige verstoteling Victor Hoppe, die zich ontpopt tot een demonische kloondokter.

Nils C. Ahl prijst in Le Monde onder de kop 'Stefan Brijs ou l'art de la lenteur' de veellagigheid van het boek "dat duizend lezingen verdraagt". Het is zowel "een zedenroman, ontwikkelingsroman, wetenschappelijke thriller als fantaisistische streekroman." "De dramatische mechaniek" domineert in Brijs' roman, wat zijn tekst zowel "vermakelijk" als "koud als een scheermes" maakt - "en open voor talloze interpretaties." Ook is er veel lof "voor de virtuoze romanconstructie" en de manier waarop hij zijn zinnen verfijnt", hoewel Brijs nochtans te uitdrukkelijk beschrijvende passages vermijdt.

In het interview met Brijs in Le Monde, dat de recensie insluit, wordt uitgebreid ingegaan op zijn werkwijze. Brijs benadrukt met welke "grote traagheid" en "zorgvuldigheid" hij bij het schrijven van de roman tewerk is gegaan. Hij zegt dat hij gaandeweg "het instrument" werd van het zich ontwikkelende boek. De Franse vertaling werd verzorgd door Daniel Cunin.

De engelenmaker (2005) ging in de Lage Landen al 120.000 keer over de toonbank en er kreeg er shortlistnominaties voor de Gouden Uil en de Libris. De vertalingen van Brijs, die tot stand kwamen dankzij bemiddeling van het VFL, halen ook florissante verkoopcijfers in het buitenland. In Duitsland liep het boek zeer goed, met 30.000 verkochte exemplaren. In de VS gingen er 10.000 exemplaren langs de kassa, in Italië 8.000 en in Engeland is er een derde druk opgelegd, meldde de schrijver onlangs.

Tags: Nederlandse literatuur, Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 18-04-2010 om 14:24
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening