London Book Fair opent in mineur

De 39ste London Book Fair is vandaag in een mineure stemming geopend. Ook in Groot-Brittannië is vanwege de aswolk van de IJslandse vulkaan het luchtruim gesloten en kunnen veel uitgevers, agenten, redacteuren en auteurs hun afspraken niet nakomen. De driedaagse boekenbeurs is na de Frankfurter Buchmesse in oktober de grootste van Europa. Het is een belangrijk moment voor boekenuitgeverijen wereldwijd om elkaar persoonlijk te treffen, maar door het vliegverbod dreigt de LBF dit jaar dus een sof te worden.

De Boekerij-uitgever Jürgen Snoeren zegt aan Boekblad dat het door de vele afgezegde afspraken geen zin meer had om met de boot of de trein naar Londen te trekken. Snoeren "had een stuk of 50 afspraken staan. Alle Amerikanen komen niet, de Duitsers niet, Spanjaarden niet, een aantal Fransen wel, maar zij kampen weer met een spoorwegstaking. Ik denk dat minder dan de helft van mijn afspraken er zal zijn," aldus de uitgever. Ook Mariska Kleinhoonte van Os van literair agentschap Caroline van Gelderen had plots een quasi lege agenda en blijft thuis: "80 procent van onze afspraken heeft moeten cancellen. Het loonde de moeite niet om alternatieve routes te bedenken en hebben het afgeblazen. Helaas." Er wordt gehoopt dat een intenser mailverkeer, Frankfurt of tussentijdse videoconferencing soelaas zal bieden.

Een van de bekendste Britten die zijn afspraak voor de LBF heeft moeten afzeggen, is Tony Blair. De voormalige Britse premier zou op de beurs zijn in het najaar te verschijnen memoires voorstellen, maar zit vast in het Midden-Oosten, aldus The Bookseller. Van de collectieve Amerikaanse uitgeversstand zijn slechts 30 bezoekers van de voorziene 150 aanwezig. De organisatie van de LBF probeert ondertussen zoveel mogelijk alternatieven aan te bieden en blijft strijdbaar: the show goes on.

Tags: Boekenbeurzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 19-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening