'Bericht aan de reizigers' van Jan van Nijlen krijgt plek in Antwerps Centraal Station

Een wensdroom van de tien jaar geleden overleden essayist en scherpgebekte rasjournalist Johan Anthierens wordt alsnog gerealiseerd. Het beroemde gedicht ‘Bericht aan de reizigers' van Jan van Nijlen zal binnenkort een plaats krijgen in het Centraal Station van Antwerpen. Het zijn Brigitte Raskin (tevens bezorger van zijn verzameld werk Leve mij) en het Radio 1-programma Mezzo die werk hebben gemaakt van het project.

Raskin haalde onlangs in een opiniestuk in De Standaard het idee van onder het stof, waarna Radio1-presentatrice Ruth Joos en haar Mezzo-redactie de daad bij het woord voegden. Zij brachten de NMBS, de vzw Antwerpen Boekenstad en Raskin rond de tafel. Na de gesprekken liet Paul Van Aelst van de NMBS weten dat de ingenieur-architect van het Centraal Station zich enthousiast toonde over het voorstel. Het ziet ernaar uit dat de plannen op korte termijn gerealiseerd kunnen worden (zie onder meer Het Nieuwsblad).
Michael Vandebril van Antwerpen Boekenstad is van oordeel dat de overgangszone tussen de sporen en de stationshal een ideale plek zou zijn. "Het is een mooie en sobere locatie in het monumentale gebouw waar je het gedicht kan ‘tegenkomen ‘en de tijd kan nemen om het helemaal te lezen". (zie Radiovisie). Het gedicht zal wellicht uitgehouwen worden in marmer of arduin. Reizigers die in het onlangs geheel gerenoveerde en flink uitgebreide station de trein nemen, zullen niet meer ontkomen aan Van Nijlens befaamde openingszin: ‘Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen.' Dat is trouwens ook de titel van een bloemlezing over de trein in de Nederlandse literatuur van 1829 tot 1989, van de hand van Wil Hansen uit 1989. In 1975 verscheen het Nederlandse Boekenweekgeschenk onder de titel Bericht aan de reizigers, samengesteld door Cees Buddingh.

Zojuist raakte ook bekend dat er vanaf 2 mei aan de Gentse Boekentoren  eveneens poëzie zal worden aangebracht. Twintig meter hoog en zes meter breed is het doek dat er tijdelijk zal worden opgehangen. Tijdens het Festival van de Amateurkunsten onthult de Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege het gedicht, dat uitverkoren wordt via een wedstrijd van Creatief Schrijven. Het prijkt er welgeteld een maand, tot 2 juni. (foto 1 allesoverantwerpen.nl)

Tags: Poëzie, Boekencuriosa, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2010 om 00:03
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening