Virulente kritiek op belaging van Benno Barnard door moslims

De in België wonende Nederlandse auteur Benno Barnard heeft gisterenavond in het tv-programma Phara gezegd dat hij opnieuw "bedreigingen" heeft ontvangen vanuit moslimhoek. Dat gebeurde nadat een lezing van Barnard aan de Antwerpse universiteit woensdagavond werd lamgelegd door extremistische moslims. Onder de ironische titel 'Leve God, weg met Allah' was Barnard er toen gevraagd om voor de vrijzinnige dienst een lezing te houden over de politieke islam (zie ons eerder bericht). 

In hetzelfde programma zat ook een van de verantwoordelijken van de groep Sharia4belgium, die had opgeroepen tot het verstoren van de lezing van Barnard. Abu Imran zei "dat er niet kan gelachen worden met het geloof." De website is intussen offline.

Intussen is er alom scherpe kritiek geuit op de onruststokers. Opmerkelijk is dat ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) de jonge moslimradicalen flink op de korrel neemt. "'Dit raakt aan het beginsel van democratie, het recht op meningsuiting. Het is precies een vergadering van de Opec-landen die uit de hand loopt." Janssens wil de zaak voor de rechtbank halen. "Dit is een symbooldossier waarop snel moet worden gereageerd. Ik heb de juridische dienst van de stad de opdracht gegeven na te gaan wat we hiertegen kunnen doen. Strafrechtelijk is weinig mogelijk - er werd geen schade aangericht. Maar misschien zijn er stappen via de burgerlijke rechtbank mogelijk", zo zegt hij.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) gaat de website Sharia4Belgium permanent in de gaten houden. Bij strafbare feiten wordt meteen ingegrepen. "Ik ben even verontwaardigd als Benno Barnard', zei Turtelboom gisteren in de Kamer. 'Ik keur dit ten stelligste af. Meer nog, ik vind het gevaarlijk. Radicalisme heeft geen plaats binnen onze maatschappij."

 

De PEN-club Vlaanderen noemt de "wijze waarop de lezing van Benno Barnard aan de universiteit Antwerpen werd verhinderd "onverantwoord en onaanvaardbaar": "Zonder vrijheid van spreken is elke constructieve dialoog onmogelijk, zonder verdraagzaamheid kan een democratie niet bestaan." In de krant De Morgen schrijft PEN-voorzitter Geert Van Istendael: "Tien jaar geleden, nee, vijf jaar geleden, ach nee, nog maar een paar maanden geleden zou iedereen aan wie je dit voorspelde, in smakelijk geschater zijn uitgebarsten. Bij ons? In vredelievend België? In gezapig Vlaanderen? Je bent op je kop gevallen. Je lijdt aan acute islamofobie. Vijanden zouden zeer overtuigd hebben geroepen: je bent een bange, blanke man. Je bent een aftandse paternalist. Je bent een racist. Eergisteren was het, helaas, duizend keer helaas, verdomd nog aan toe, eergisteren was het zo ver." In zijn standpunt in De Morgen relativeert politiek commentator Yves Desmet de heisa: "Het incident met Benno Barnard wordt niet gekaderd in extremisme, maar in de islam. Zo wordt telkens weer, haast op een niet uitgesproken en associatieve manier, de indruk gewekt dat de islam op zich problematisch is, en bijgevolg tegelijk alle moslims."

Publicist Dirk Verhofstadt roept in een opiniestuk op om "niet langer tolerant te zijn voor de intoleranten."

Tags: Polemiek, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-04-2010 om 12:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening