Nieuw grafmonument voor Martinus Nijhoff zonder bronzen beeld

Het nieuwe grafmonument voor de Nederlandse dichter en vertaler Martinus Nijhoff (1894-1953) en zijn vrouw, de actrice en chanteuse Georgette Hagedoorn is afgelopen op de begraafplaats Westduin in Den Haag onthuld. Het nieuwe monument kwam er niet zonder slag of stoot. De Stichting Altvoorde, die zich bezighoudt met het behoud van graven van Nederlandse cultuurdragers, spande in 2007 een rechtszaak aan om de grafrechten op haar naam te krijgen, zodat zij een nieuw monument konden realiseren (zie ons vorige bericht). De grafrechten waren in bezit van de nabestaanden, de familie Royaards. De familie wilde de grafrechten overdragen aan de stichting Altvoorde, maar een dergelijke overdracht bleek echter in strijd met de regels van de gemeente Den Haag. Via de rechtszaak zijn deze rechten toch overgedragen zodat de stichting fondsen kon werven voor een opknapbeurt, die nu dus gerealiseerd is.

Her en der wordt betreurd dat het nieuwe graf zo afwijkt van het oude, en dat de bronzen 'Waterman' niet is vervangen. Nijhoff had in zijn tuin in Den Haag een klein waterbekken met daarbij een Waterman: 'De bronzen jongen met de vis', zoals hij het beeldje zelf noemde. Volgens Nijhoffs laatste wil is de Waterman in 1953 op zijn graf geplaatst, maar onverlaten hebben het graf geschonden en de Waterman meegenomen. Zie ook Boekendingen. (Foto: het oude grafmonument voor Nijhoff)

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening