Roberto Saviano en Silvio Berlusconi in de clinch

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft zich de woede op de hals gehaald van Roberto Saviano (foto), de auteur van de internationale bestseller Gomorra, waarin deze de vuile oorlogen van de Napolitaanse maffia naar buiten bracht. Berlusconi zei vorige week dat "de Italiaanse maffia de zesde grootste ter wereld is maar wel de meest bekende. Dat komt door de internationale promotie ervoor door de acht seizoenen succesvolle serie La Piovra en door boeken zoals Gomorra. In werkelijkheid is het aantal voortvluchtige maffiabazen bijna nul."

Saviano reageerde snel op de opmerkelijke uitspraak van de gecontesteerde rechtse politicus. In een bijdrage in de krant La Repubblica noemde Saviano "het absurd om een stilte over de maffia te eisen. De premier zou zich moeten excuseren richting de familieleden van slachtoffers van de maffia."

De schrijver die al jaren onder politiebegeleiding leeft na doodsbedreigingen van de Camorra, zegt dat die niets liever wil dan stilte om de vuile zaken te regelen. Hij noemt de uitlatingen van Berlusconi "nog maar eens een aanklacht tegen degene die de brand signaleert, eerder dan tegen de brandstichter zelf".

Saviano voegde er in zijn open brief nog aan toe te twijfelen of Mondadori, de uitgeverij die Gomorra uitbracht en die in handen is van mediatycoon Berlusconi, "nog wel zo past bij mij." De oudste dochter van Berlusconi, Marina Berlusconi, is ook de directeur van Mondadori. Zij probeerde de controverse tussen haar vader en haar sterauteur snel te sussen: "Mondadori heeft altijd de vrijheid van meningsuiting van hun auteur verdedigd en zal dat blijven doen." Zie de berichten via Nova en Le Monde.

Tags: Polemiek, Politiek, Italiaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 20-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening