Bob den Uylprijs gaat naar Minka Nijhuis

De VPRO Bob den Uyl Prijs is toegekend aan Birma. Land van geheimen van journaliste Minka Nijhuis, zo meldt het NRC Cultuurblog. De prijs bekroont het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen jaar en omvat 7.500 euro én een plastiek van Berenice Witsen Elias. De prijs werd in 2004 in het leven geroepen, onder meer om het werk van de auteur Bob den Uyl (1930-1992) in de aandacht te houden.

De andere genomineerden waren Karin Anema: De laatste grens. Op rendiertrek met de Sám, Erdal Balci: Vandaag geen pont. Impressies van Istanbul, Bette Dam: Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis, Peter Delpeut: In de woestijn fiets je niet en Linda Otter: In Centraal-Azië. Een reis langs tradities en godsdiensten.

Birma. Land van geheimen (uitgeverij Balans) beslaat een periode van zeventien jaar waarin Nijhuis gepassioneerd en hardnekkig verslag doet van een land dat geleid wordt door een militaire junta en gebukt gaat onder een brute repressie. Nijhuis raakte bevriend met oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi en schetst volgens de jury "met kennis van zaken en inlevingsvermogen een ontroerend portret van de oppositie in dit getergde land." Juryvoorzitter Emile Fallaux wees erop "dat researchjournalistiek en literaire journalistiek leven als nooit tevoren."

De schrijfster (1958) verblijft momenteel in Afghanistan, waarover ze verslag doet in Trouw. In 2006 publiceerde ze Het huis van Khala waarin ze het alledaagse leven beschrijft van een familie in Bagdad, net na de val van Saddam Hoessein. Op 6 april werd ze door het VPRO-programma De Avonden geïnterviewd over haar winnende boek. Vorig jaar won de betreurde Martin Bril met De kleine keizer, verslag van een passie de Bob den Uylprijs.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-04-2010 om 08:56
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening