Booker Prizewinnares Hilary Mantel op shortlist Orange Prize

Booker Prize-winnares Hilary Mantel (57) behoort met haar historische roman Wolf Hall tot de zes auteurs op de shortlist van de vijftiende Orange Prize, die jaarlijks de beste Engelstalige roman van een vrouwelijke auteur bekroont met 30.000 pond en een bronzen beeld, de zogenaamde Bessie. Twee debutanten, Rosie Allison en Attica Locke, behoren ook tot de kanshebbers. De Amerikaanse schrijfsters Lorrie Moore en Barbara Kingsolver zijn eveneens genomineerd, net als de uit Brits-Trinidad afkomstige Monique Roffey. Mantel was met Wolf Hall voorts ook al geshortlist voor de Costa Award.

 

De shortlist ziet er als volgt uit:

The Very Thought of You - Rosie Allison
The Lacuna - Barbara Kingsolver
Black Water Rising - Attica Locke
A Gate at the Stairs - Lorrie Moore
Wolf Hall - Hilary Mantel
The White Woman on the Green Bicycle - Monique Roffey

 

De laureate wordt bekendgemaakt op 9 juni in de Royal Festival Hall te Londen. Excerpten van de boeken op de shortlist zijn beschikbaar als downloads voor de gsm. Eerdere winnaars van de prijs zijn Andrea Levy, Rose Tremain, Lionel Shriver en Zadie Smith. Levy's nieuwste roman The Long Song wist ditmaal niet de shortlist te bereiken.

Amper een maand geleden zorgde de jury van de Orange Prize for Fiction nog voor controverse. De longlist bevatte toen wel zwaargewichten als voormalig winnares Andrea Levy en Booker Prizelaureate Hilary Mantel, de meeste inzendingen voor de Orange waren volgens juryvoorzitster Daisy Goodwin  ‘miserabel' en ‘humorloos.' Nu zegt Goodwin over de shortlist dat ze "de bijna onmogelijke combinatie van literaire verdienste met grote leesbaarheid" maakt. Meer details leest men ook bij The Guardian.

Tags: Literaire prijzen, Engelse literatuur, Amerikaanse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-04-2010 om 21:20
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening