Onbekende autobiografische tekst van Mark Twain geveild bij Sotheby's

Een eeuw na de dood van de Amerikaanse auteur Mark Twain gaat in New York een tot op heden onbekend manuscript van de schrijver ter veiling bij Sotheby's. Het werk met de titel A Family Sketch moet het paradepaardje worden van een veiling met tweehonderd Twain-manuscripten, foto's, objecten en teksten op 17 juni, zo meldde veilinghuis Sotheby's woensdag.

Verwacht wordt dat het manuscript zeker 120.000 à 160.000 dollar (circa 120.000 euro) kan opbrengen. Het 65 pagina's tellende stuk geldt volgens het veilinghuis als "het ontbrekende hoofdstuk" van zijn autobiografie. De "zeer intieme" tekst handelt over Twains jeugd en zijn familie. Hij is opgedragen aan zijn favoriete dochter, Suzy, die op 24-jarige leeftijd overleed aan hersenvliesontsteking. De autobiografie van Twain is in 1924 deels postuum gepubliceerd, maar een definitieve, betrouwbare editie schijnt er niet van te bestaan.

De verwachte opbrengst van de totale veiling zou rond de een miljoen dollar (ongeveer 750.000 euro) kunnen liggen. Een vorige veiling van Twain-parafernalia in 2003 bracht 1,4 miljoen dollar op.

Mark Twain werd in 1835 geboren als Samuel Langhorne Clemens. Hij is een van Amerika's meest gekoesterde auteurs, mede dankzij boeken als Adventures of Huckleberry Finn en Adventures of Tom Sawyer. Woensdag was het precies honderd jaar geleden dat Twain op 74-jarige leeftijd overleed. The Guardian gooide er voor de gelegenheid zelfs een heuse Mark Twain-quiz tegenaan. Uitgebreidere berichtgeving over A Family Sketch bij AP News.

Tags: Amerikaanse literatuur, Bibliofilie
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2010 om 00:10
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening