Amsterdamse vrouwen eren Martin Bril met 'rokjesdag'

Een dertigtal vrouwen met blote benen hebben op het Amsterdamse Koningsplein Rokjesdag gevierd. Ze dansten op de tonen van 'Walking on Sunshine' van Katrina and the Waves en kregen daarvoor applaus van omstaanders, meldt de Volkskrant.

Rokjesdag moet een jaarlijkse traditie worden en is bedoeld als eerbetoon aan de Volkskrant-columnist Martin Bril, die een jaar geleden is overleden. Bril was telkens verguld met het lentemoment dat vrouwen het weer geschikt genoeg vinden om hun blote benen te demonstreren. Hij vond daarvor de term 'rokjesdag' uit: 'Rokjesdag is die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen. (...) 'Er is geen tamtam, en het wordt niet op radio en televisie aangekondigd. Het gaat dus om een voorgevoel dat duizenden vrouwen op hetzelfde moment bezoekt."

Toch leek de rokjesdag vandaag ietwat prematuur: ANP meldt "dat de deelnemende dames op het Koningsplein, gestoken in minirokken, knierokken, spijkerrokken en jurkjes allemaal blauw aangelopen benen van de kou" hadden. Bril had het geen beletsel gevonden: "Rokjesdag moet een element van ontbering hebben, een koude ochtend en kippenvel. Vijf graden in de ochtendspits. Het lijkt wel alsof je gek bent. Maar je ziet gelukkig overal collega's."

Tags: Literaire evenementen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2010 om 13:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening