Vernieuwd Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs pakt uit met Marcel Proust

In Parijs is zojuist het gloednieuwe Musée des Lettres et Manuscrits geopend met een tentoonstelling die integraal gewijd is aan de manuscripten van Marcel Proust. Du temps perdu au temps retrouvé loopt tot 29 augustus en brengt zowat 160 vaak nooit eerder getoonde documenten, tekeningen, foto's en manuscripten samen omtrent de auteur van A la recherche du temps perdu. Ze zijn onder meer afkomstig uit de collectie van Proustbiograaf André Maurois en uit die van de nicht van de auteur, Suzy Mante-Proust. Ze verschaffen ook inzicht in de totstandkoming van A la recherche. Nogal wat van de getoonde brieven komen niet eens voor in de Correspondance van Proust, die de Amerikaan Philip Kolb in 21 delen samenbracht. Proust stuurde naar verluidt soms 18 brieven per dag.

Het Musée des Lettres et Manuscrits in Parijs heeft een grondige metamorfose ondergaan en verhuisde van de rue de Nesle (in het zesde arrondissement) naar een topligging op de boulevard Saint-Germain. Het museum krijgt 600 vierkante meter ter beschikking voor het tentoonstellen van zijn topstukken, geput uit zowat 40.000 manuscripten. Het verdubbelt daarmee de ruimte in zijn toonzalen. Het Musée des Lettres et Manuscrits is het geesteskind van Gérard Lhéritier, die een kenner en verzamelaar is van beroemde autografen.

Zo verwierf de kapitaalkrachtige Lhéritier in 2008 de enige gekende nog complete versie van het Surrealistisch Manifest van André Breton, toen het ter veiling kwam bij Sotheby's (zie dit DPM-bericht). Samen met acht andere teksten van de surrealismepaus betaalde Lhéritier toen 3,2 miljoen euro voor de topstukken en stelde ze later tentoon in zijn museum.  Eerder waren er onder meer ook expo's over Jean Cocteau, Boris Vian en Jules Verne te zien.

In september opent het museum een volwaardige afdeling in Brussel, waar ook expo's gepland staan.

Het Franse Magazine Littéraire heeft deze maand overigens een fraai themanummer met een dossier van 44 pagina's over Marcel Proust.

Tags: Franse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-04-2010 om 20:29
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening