Salman Rushdie houdt eerste 'Vrijheidslezing' in Leiden

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie gaat op 18 juni 2010 de eerste Leidse vrijheidslezing houden. De lezing is opgezet om "het belang van vrijheid voor wetenschap en democratie te benadrukken en de discussie over vrijheid levendig te houden". De lezing komt er op initiatief van de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de gemeente Leiden, zo meldt Novum.

Rushdie, auteur van De duivelsverzen (1988), kreeg naar aanleiding van dat boek een fatwa over zich heen van de Iraanse ayatollah Khomeini en moest jarenlang onderduiken. Hij wordt nog steeds stevig bewaakt.

Met de lezing wil de universiteitsstad benadrukken dat ze van oudsher "een sterke verbondenheid heeft met het idee van vrijheid". De organisatie van het evenement ligt bij de universiteit Leiden. De universiteit werd in 1575 door Willem de Zwijger aan de stad gegund vanwege haar aandeel in de vaderlandse vrijheidsstrijd.

Tags: Wereldliteratuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-04-2010 om 09:05
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening