Brits-Australische dichter Peter Porter (81) overleden

De Brits-Australische dichter Peter Porter, laureaat van de Queen's Gold Medal for Poetry en van de Forward Prize, is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker.

De in Brisbane geboren auteur verhuisde in 1951 naar Engeland. Hij werkte er als boekverkoper, om nadien een literaire loopbaan uit te bouwen. Hij was ook actief als literair criticus en werkte voor radio en tv.

Zijn eerste dichtbundel Once Bitten, Twice Bitten verscheen in 1961. Hij behoorde als dichter tot The Group, een gereputeerd collectief van Britse dichters, dat bestond uit Philip Hobsbaum, Peter Redgrove, Martin Bell, Alan Brownjohn en Ted Hughes. De Forward Prize, de belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse poëzie, kreeg hij in 2002 voor Max is Missing.

Critici beschouwen zijn The Cost of Seriousness (1978, geschreven na de dood van zijn vrouw in 1974) als zijn beste werk. Afterburner (2004) stond op de shortlist van de TS Eliotprize, terwijl het vorig jaar verschenen Better Than God op de shortlist van de Forward Prize prijkte.

Tags: Poëzie, Obituaries, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 24-04-2010 om 23:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening