Britse auteur Alan Sillitoe (82) overleden

In het Londense Charing Cross Hospital overleed vandaag op 82-jarige leeftijd de Britse auteur Alan Sillitoe. Sillitoe werd tot de zogenaamde "kitchen-sink branch" van de Angry Young Men gerekend en is vooral bekend om de roman Saturday Night and Saturday Morning (1958) en de verhalenbundel The Loneliness of the Long Distance Runner (1959). De Angry Young Men zetten zich in geschrifte fel af tegen de gevestigde orde en de burgerlijkheid. Ook John Osborne, John Braine en Kingsley Amis werden er toe gerekend. De uitzichtloosheid van de arbeidersklasse na de Tweede Wereldoorlog was een kardinaal thema. Maar Sillitoe was niet zo dol op het label van angry young men.

In het titelverhaal van The Loneliness of the Long Distance Runner krijgt de zeventienjarige bajesklant Colin Smith het aanbod om zich als hardloper te bewijzen en zich zo te rehabiliteren, maar hij kiest ervoor de wedstrijd bewust te verliezen. Zo blijft hij de buitenstaander die hij wil zijn. Individuele vrijheid geplaatst tegenover de maatschappelijke eisen was één van Sillitoe's geliefkoosde thema's. Het werk werd verfilmd en verscheen net dit voorjaar in een nieuwe vertaling en met een voorwoord van Dirk Van Weelden bij de Arbeiderspers, in de reeks Sportklassieken.

Sillitoe's jeugd werd gekenmerkt door bittere armoede, zijn vader was een analfabete fabrieksarbeider en zelf ging hij van school af op zijn veertiende. Gedreven door een enorme leeshonger raakte hij vlak na de oorlog in de ban van boeken en van literatuur, toen hij recupereerde in een sanatorium van een tbc-aanval. Sillitoe was een uitgesproken links auteur die in de jaren zestig intensief en op uitnodiging van de communistische regimes door het Oostblok reisde, maar zich ook ontpopte tot een voorvechter van de mensenrechten. Hij trok zich eveneens het lot aan van politieke gevangenen. Later raakte hij gefascineerd door Israël, een land wiens politiek hij zijn leven lang zou steunen.

 

Sillitoe was ook bevriend met Ted Hughes en Robert Graves. Die laatste leerde hij kennen toen hij zich in 1953 een tijdlang op Mallorca vestigde. Britse media roemen hem als een veelzijdig auteur - hij schreef meer dan 53 boeken waaronder romans, reisverhalen, toneel en poëzie - die overigens ten onrechte in het vakje van de Angry Young Men zou zijn gepropt. Met zijn boeken wilde hij naar eigen zeggen "arbeiders dezelfde gevoelens geven als koningen en koninginnen". Vermeldenswaardig is ook dat de auteur zijn uitgever de opdracht gaf zijn werk nooit in te sturen voor literaire prijzen. Sillitoe kreeg later een eredoctoraat in zijn geboortestad Nottingham. Zie de berichtgeving bij The Guardian en bij NRC. Een obit staat ook bij Literatuurplein, waarin zorgvuldig op zijn werk wordt ingegaan.

Tags: Obituaries, Engelse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout/Dirk Leyman op 25-04-2010 om 21:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening