Cees Nooteboom wint de Gouden Uil Literatuurprijs

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom (1933) heeft met zijn 'verstilde' verhalenbundel 's Nachts komen de vossen de Gouden Uil Literatuurprijs gewonnen. De auteur reageerde aanvankelijk nogal verbaasd en beduusd op de toekenning, maar vond al snel zijn qui-vive terug. "Ik had dit echt niet verwacht."

Juryvoorzitter Guy Mortier gaf grif toe dat het finale juryberaad "twee meesterwerken tegen elkaar afwoog, waarin leven en dood centraal staan." Uiteindelijk was het niet het uitbundige taalregister van Tom Lanoye in Sprakeloos dat de doorslag heeft gegeven, maar wél "de verstilde verhalen" van Nooteboom, geprezen als "een superbe verkenning van de mensenziel, en van de weemoed die daar woedt. Melancholy is the name of the game." 

De Prijs van de Lezer was voordien al naar Tom Lanoye gegaan, die met Sprakeloos ook de gedoodverfde favoriet was voor de oppergaai. Lanoye gaf toe ontgoocheld te zijn dat de Gouden Uil hem ontglipte, "omdat ontgoocheld zijn  zo hoort bij een competitie". Hij is nog kanshebber op de Libris Literatuurprijs die op 10 mei wordt uitgereikt in Amsterdam.

Genomineerd op de shortlist van de Gouden Uil waren ook Arnon Grunberg met Kamermeisjes & soldaten, Thomas Rosenboom met Zoete mond en Mensje van Keulen met Een goed verhaal. Met Mensje van Keulen en Cees Nooteboom waren twee bundels met korte verhalen genomineerd. Van de genomineerde auteurs was alleen Arnon Grunberg op de uitreiking afwezig. De jury bestond uit Guy Mortier (voorzitter), Sam De Graeve, Jeroen Maris, Kathy Mathys en Jeroen Vullings.  

De Jonge Gouden Uil gaat naar Ditte Merle voor haar boek Wild verliefd, een non-fictiewerk over het seksleven van dieren. Marita de Sterck krijgt voor De hondeneters de publieksprijs. De andere genomineerden op de shortlist waren Marije Tolman & Ronald Tolman met De boomhut, Wouter van Reek met Keepvogel / Het diepste gat, Peter Van Olmen met De kleine Odessa. In de jury zetelden Jelle Van Riet (voorzitster), Mirjam Noorduijn, Jürgen Peeters, Jo Roets en Barbara Rottiers.

Guy Mortier en Jelle Van Riet, de beide juryvoorzitters, kondigden aan dat het de laatste keer is dat ze de vijfkoppige raad zouden voorzitten. Ook jurylid Sam De Graeve stopt ermee.

Het cultuurprogramma Cobra TV met Frieda Van Wijck is zondagavond helemaal aan de literatuurprijs gewijd. De laureaten in beide categorieën gaan naar huis met een prijzengeld van 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden ontvangen een bedrag van 1500 euro. Vorig jaar won de Nederlandse debutant Robert Vuijsje de Gouden Uil met Alleen maar nette mensen. (wordt nog aangevuld)

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening