Paul Snoek Poëzieprijs voor Peter Holvoet-Hanssen

De driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs van de stad Sint-Niklaas gaat naar de Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen voor zijn dichtbundel Navagio (Prometheus, 2008). Deze prijs werd in 1991 in het leven geroepen als een blijvende herinnering aan de dichter Paul Snoek en bekroont sindsdien driejaarlijks een bundel Nederlandstalige poëzie "die door zijn kracht, zijn vitaliteit en eigentijdse karakter belangrijk genoeg wordt geacht om deze prijs te ontvangen." 

Het geldbedrag omvat 4.000 euro.

De jury noemt Navagio "de beste, de best geschreven en bij vlagen meest ontroerende bundel van 2007, 2008 en 2009", die eveneens "vernieuwend en avontuurlijk" mag genoemd worden.

Naast Holvoet-Hanssen waren genomineerd: Charles Ducal, Toegedekt met een liedje (Atlas, 2009), Eva Gerlach, Situaties (De Arbeiderspers, 2007), Roland Jooris, De contouren van het verstrijken (Querido 2008 - foto), Bart Meuleman, Omdat ik ziek werd (Querido 2008) en Leonard Nolens, Bres (Querido 2007).

De jury bestond dit jaar uit Friedl' Lesage, Bart Vanegeren, Chrétien Breukers en Yves T'Sjoen. De uitreiking vindt plaats zondagmorgen op Kasteel Walburg te Sint-Niklaas, in het kader van het boekenweekend Archipel.

In 2007 ging de Paul Snoek Poëzieprijs naar Joost Zwagerman voor Roeshoofd hemelt. Eerdere winnaars zijn Peter Verhelst, Stefan Hertmans, Anneke Brassinga en Nachoem Wijnberg.

Tags: Literaire prijzen, Poëzie
Geplaatst door Dirk Leyman op 25-04-2010 om 00:06
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening