Hans Nijenhuis is alweer weg bij De Bezige Bij

Hans Nijenhuis, die sinds april 2009 operationeel directeur was van De Bezige Bij en er klaargestoomd werd als opvolger van directeur Robbert Ammerlaan, keert terug naar NRC Handelsblad. Bij de krant was hij eerder 22 jaar werkzaam. Hij was er adjunct-hoofdredacteur en chef van NRC Next. Met ingang van 1 mei is hij voorgedragen als directeur-uitgever van NRC-media. 
Dit betekent dat hij De Bezige Bij al aan het eind van deze week zal verlaten, meldt de uitgeverij. "Zijn terugkeer naar de dagbladenwereld komt niet helemaal als een verrassing", voegt ze eraan toe. "In zijn eigen woorden: "Ondanks mijn liefde voor boeken, blijkt het toch krantenbloed te zijn dat door mijn aderen stroomt." 
De directie van uitgeverij De Bezige Bij wordt uit eigen gelederen uitgebreid met drie adjunct-directeuren: Francien Schuursma, Anne Schroën en Pieter Swinkels.

Volgens Boekblad circuleerden er al enige tijd geruchten over het vertrek van Nijenhuis. Nijenhuis zou in het najaar van 2011 nochtans Ammerlaan opvolgen, zo werd alom verwacht. 

In andere ontwikkelingen in de uitgeverswereld vandaag zijn directeur Marij Bertram en commercieel directeur Hendrik De Leeuw van uitgeverij Nieuw Amsterdam geschorst. Dat zou volgens het Financieel Dagblad het gevolg zijn van een conflict over de financiële verslaggeving van de uitgeverij. Nieuw Amsterdam werd in 2005 opgericht door media-ondernemer Derk Sauer, die een rol speelt in de verwikkelingen bij NRC

De schorsing van de directie van Nieuw Amsterdam valt inderdaad samen met het vertrek van NRC Handelsblad-hoofdredacteur Birgit Donker, die vandaag opstapte. Ook Gert Jan Oelderink, directeur-uitgever van diezelfde krant, stapt op. Een meningsverschil over het waarborgen van de journalistieke autonomie heeft beiden ertoe aangezet om op 1 juli hun functie neer te leggen.

Derk Sauer is via zijn televisiezender Het Gesprek mede-eigenaar van NRC Media, dat ook in handen is van investeringsmaatschappij Egeria. Oelderik en Donker leidden mee de verzelfstandiging van NRC uit De Persgroep Nederland. 

Tags: Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening