Manuscript van debuut Jeroen Brouwers te koop

Het Antwerpse antiquariaat Demian biedt de originele typoscripten en handschriften (1959-1963) van vier verhalen uit Jeroen Brouwers' literaire debuut Het mes op de keel (1964, Manteau) te koop aan. Het gaat om de verhalen Orpheus (in vier versies), Dode Vrucht (in twee versies, waarvan "een aangevreten door een knaagdier, zonder tekstverlies") en Geestelijke dochter, in typoscript en deels in handschrift (zwarte inkt) op papier van verschillend formaat (hoofdzakelijk A4). De bundel bevindt zich in de originele ringmap met opschrift 'Mes'. Bijgevoegd is nog het korte verhaal Thijmen Hoolwerf. Met uitzondering van Thijmen Hoolwerf werden de vier verhalen uit Het mes op de keel nooit meer herdrukt. De prijs voor deze originelen bedraagt 12.500 euro.

Over zijn eerste verhaal schrijft Jeroen Brouwers in De Zondvloed, voorafgaand aan het hoofdstuk 'Orpheus', het volgende: "Nu komt er een verhaal, dat allerlei titels zou kunnen dragen, onder welke eventueel ook 'De dag dat Soekarno stierf'. Toen de schrijver aan het begin van zijn loopbaan zijn allereerste verhaal schreef, getiteld 'Orpheus', en hij het onder zijn handen zag mislukken, stond hem eigenlijk voor ogen het hier nu volgende verhaal te zullen schrijven. Maar toen leefde Soekarno nog en hijzelf, de al te jeugdige auteur, had nog lang niet ervaren wat hij moest ervaren om het verhaal, waarvan hij de portee thans beschouwt als het thema van zijn leven en zijn gehele literaire oeuvre, zo te kunnen schrijven als hij het nu alsnog heeft gedaan."

 

Bij dezelfde recent verhuisde boekhandel Demian wordt komende vrijdag 30 april de zeventigste verjaardag van Jeroen Brouwers gevierd. Uitgeverij Atlas zal Brouwers' nieuwe bundeling Hamerstukken. Alle polemieken en korzeligheden en de heruitgave van de samengebrachte De Indiëromans voorstellen. Christophe Vekeman presenteert het literaire tijdschrift De Parelduiker, dat een volledig nummer aan Brouwers wijdt, met bijdragen van Vekeman, Stefan Brijs, Benno Barnard, Bart Vervaeck, Arjen Fortuin, Paul Gellings, Dirk Leyman, Katherina Lindekens en Jeroen Brouwers zelf, evenals een interview door Johan Vandenbroucke.

Tags: Bibliofilie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-04-2010 om 10:35
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening