Bart Moeyaert neemt tv-uitzending Gouden Uil onder vuur

Na de Gouden-Uiluitzending van Cobra TV op Canvas, waarin de winnaars van de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen werden 'aangekondigd', komt er ferme kritiek van de schrijver Bart Moeyaert. Hij is vertoornd over de manier waarop de jeugdliteratuur er aan bod kwam. Op zijn site nodigt hij presentatrice Frieda Van Wijck en haar redacteuren zelfs bij hem thuis uit om haar "beeld van de kinder- en jeugdliteratuur bij te sturen". En ze mogen daarbij "heel lang blijven logeren", want "godverdomme, wat een opdracht".

Volgens de veelbekroonde Moeyaert zal het "zo ongelooflijk veel tijd kosten voor ze niet meer bang zal zijn voor een gesprek over kinder- en jeugdliteratuur (of kortom: voor ze niet meer bang zal zijn voor een gesprek). Wanneer zal Frieda inzien dat ze met een schrijver van kinder- en jeugdboeken gewoon een gesprek kan hebben? Ze zou toch moeten beseffen dat kinder- en jeugdliteratuur niet de Jan Klaassen-poppenkast is die ze zich herinnert? Wat een dom gesprek heb ik moeten zien. Ik vind dat ze nog jarenlang moet gloeien van schaamte als ze terugdenkt aan het moment dat ze na de Gouden Uil 2010 een gesprek met de twee winnaars in de categorie kinder- en jeugdliteratuur afsloot met de onvergetelijke vraag: ‘Je blijft dus kinder- en jeugdboeken schrijven?' Ze moet nog jarenlang blozend rechtop gaan zitten in bed, als ze terugdenkt aan de idiootste vraag die er ooit aan een schrijver is gesteld."

 

Ook op de site over kinder- en jeugdliteratuur Vertel Eens heersen er gemengde gevoelens over de op voorhand gecontesteerde regeling dat de 'bekendmaking' van de winnaar niet rechtstreeks zou worden uitgezonden. In Nederland heette het dat de winnaars op voorhand waren uitgelekt, wat dus niet zo was. De organisatoren verspreidden het persbericht al in de namiddag, terwijl op Canvas inderdaad even later nog gezegd werd dat de winnaars in Cobra bekend zou worden gemaakt. Voor volgend jaar moet die regeling toch alvast beter kunnen.

Ook de krant De Standaard - tevens een van de mediasponsoren van het evenement - is niet tevreden. Letterenredactrice Eva Berghmans vraagt zich af waarom grote favoriet Tom Lanoye niet heeft gewonnen. "Zuiver literair bekeken is er één element dat de weegschaal volgens mij in het voordeel van Lanoye had moeten doen hellen: zijn durf. Het lef waarmee hij de codes van de roman dissecteert en negeert. Nootebooms verhalen zijn, hoe subliem ook, veel klassieker."

Tags: Literaire prijzen, Polemiek
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-04-2010
Verwante berichten
Reacties

Ik vind het argument 'pro Lanoye' van Eva Berghmans in De Standaard maar zwakjes. Als durf dan toch de doorslaggevende factor moet zijn, dan vraag ik mij af naar welke kant de weegschaal eigenlijk helt. Is er vandaag een hoge dosis lef nodig om de codes van de roman te dissecteren en te negeren? Of vergt het meer lef om te kiezen voor een 'klassieke' vorm - het kortverhaal nota bene - en die vervolgens op een even sublieme manier uit te werken?

geplaatst door mieke op dinsdag 27 april 2010 om 14u50
Geef uw mening