DBNL duikt op in catalogi van Vlaamse openbare bibliotheken

Dankzij een nieuwe samenwerking kan DBNL, de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren nu ook doorzocht worden vanuit de catalogus van de Vlaamse openbare bibliotheken. Dit kan vanaf nu op de portaalsite zoeken.bibliotheek.be die de collecties van de zes grootste openbare bibliotheken - Antwerpen, Brugge, Gent, Brussel, Hasselt en Leuven - toont in combinatie met andere content. Die bibliotheken zullen heel binnenkort ook in hun eigen catalogi het digitale walhalla van de Nederlandse en Vlaamse literatuur integreren en hun collectie dus met flink wat digitale teksten aanvullen. Gent beet deze week de spits af en toont in zijn catalogus dus zowel het eigen exemplaar als de digitale DBNL uitgave van bijvoorbeeld Schrijven of schieten van Fernand Auwera (1969). Zo zijn de schotten tussen de fysieke en de digitale collectie echt opgehaald en kan de gebruiker zelf beslissen of hij achter het fysieke exemplaar aangaat of opteert om de interviews van Auwera met schrijvers als Jan Wolkers, Marcel van Maele en Jacq Firmin Vogelaar op zijn computerscherm te lezen, te printen en indien mogelijk te downloaden. Het antwoord van Mulisch op Auwera's vraag of er na Provo ook in Vlaanderen wat beroering mogelijk is, willen we u in deze roerige tijden voor België niet onthouden "Die taalstrijd van jullie, dat is een mooi bezit. De emoties die daardoor opgeroepen worden, die daardoor losgemaakt worden zou men nuttig moeten kunnen gebruiken, die zouden moeten kunnen gebruikt worden voor iets wat belangrijker is..." Het raadplegen van unieke DBNL-data die men elders niet meer vindt is uiteraard eveneens mogelijk. En in samenwerking met de persdatabank Mediargus wrikt Bibnet de deur naar digitale toegang verder open : voor het raadplegen van een selectie actuele onderwerpen, de zogenaamde persmappen, én voor de recensies over een dertigtal Vlaamse auteurs uit de Vlaamse pers hoeft men ook de deur niet meer uit: ook die worden online aangeboden en zullen in de afzonderlijke catalogi opduiken.

Tags: Bibliotheken, Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 27-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening