'Gerard Reve poogde vergeefs zijn stervende vader te doden'

De Nederlandse schrijver Gerard Reve (1923-2006) heeft vergeefs geprobeerd zijn vader te doden, zo onthult Nop Maas in het tweede deel van de biografie Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven, die op het punt van verschijnen staat. Reve's vader overleed in 1975 maar in 1974 keek Reve sr. al een paar keer de dood in de de ogen. Bij een van zijn bezoeken aan zijn demente vader in 1974 poogde Reve hem het laatste duwtje te geven dat hij nodig had om te sterven. Dat schreef de auteur jaren later in een brief aan zenuwarts R. Agema. Reve liet zijn vader een flink aantal peppillen (amfetamine) inslikken met een glas water en vertelde dat ze goed voor hem waren. "Ik dacht: dat zal het hart wel opjagen, tot de boel uit elkaar vliegt", aldus Reve in de brief. "Maar mis hoor: er gebeurde helemaal niets. God schijnt het toch, wat tijd en plaats betreft, voor het zeggen te hebben." Reve kon het niet meer aan dat hij telkens aan het sterfbed van zijn vader zat en de dood uitbleef. "Ik werd van dat herhaalde sterfbedtheater op den duur razend van woede, bijna door het dolle heen." Hij ondernam de poging met de pillen de vierde of vijfde keer, toen hij even alleen met hem was, iets wat hij ‘misschien toch als een zonde' omschreef. Ook na de mislukte poging was Reve hard: 'Ik dacht als je nog één volgende keer niet doodgaat, dan sla ik je de hersens in.'

Maas heeft tweeduizend pagina's ingeruimd voor een driedelige biografie over Reve, na tien jaar archiefonderzoek. Deel twee bestrijkt de jaren 1962-1975. De 40-jarige schrijver wordt er na de verschijning van Op weg naar het einde (1963) belicht als 'zielzorger' voor talloze, vaak gehuwde homoseksuelen. "Ook meer geruchtmakende gebeurtenissen als het 'Ezelproces', zijn overgang tot het Rooms-Katholicisme, de toekenning van de P.C. Hooftprijs, de huldigingsavond in de Allerheiligst Hartkerk, de Grote Gerard Reve Show en Reve's als 'racistisch' beschouwde optreden tijdens de nacht van de poëzie in Kortrijk komen aan de orde", meldt uitgeverij Van Oorschot.

Het eerste deel werd gunstig onthaald en bracht talloze onbekende kwesties aan de oppervlakte: zo wist Maas boven te spitten dat Reve een vriendin had tijdens de oorlogsjaren (zie ons eerder bericht). Zie de berichtgeving bij Het Parool en De Morgen.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening