Twee Vlaamse debuutthrillers op shortlist Gouden Strop

Twee Vlaamse thrillerauteurs maken met hun debuut kans op de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek. Het gaat om Hoe zwart is de duivel? van Hans Declercq en De minzame moordenaar van Bram Dehouck. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Van Halewyck. Verder prijken de Nederlanders René Appel (Van twee kanten), Carla de Jong (Serpent) en Lieneke Dijkzeul (met De geur van regen) op de shortlist. René Appel kan zodoende voor de derde maal de Gouden Strop binnenrijven. Hij won de prijs in 1991 en 2001. Dijkzeul was in 2008 ook al genomineerd voor Koude lente.

De juryleden kregen dit jaar een recordaantal inzendingen van 87 boeken te verwerken en reduceerden die eerst tot een longlist van elf namen. De jury kon zelf bepalen of de shortlist vier of vijf namen bevatte. De laureaat van de Gouden Strop wordt bekendgemaakt op 1 juni tijdens de Power of Plots, de Avond voor het Spannende Boek in Amsterdam. Hij krijgt 10.000 euro en een sculptuur van de Amsterdamse beeldhouwer Marianne van den Heuvel. Vorig jaar kreeg Marion Pauw de prijs voor haar thriller Daglicht. Bram Dehouck is met zijn boek De minzame moordenaar ook kanshebber op de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Dehouck ontleende zijn titel kennelijk aan de Nederlandse vertaling van The Better to Eat You (ook bekend als Murder's nest) van Charlotte Armstrong, die eveneens De minzame moordenaar luidt.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening