Franse auteur en wiskundige Denis Guedj (69) overleden

De Franse auteur en wiskundige Denis Guedj is vorige zaterdag overleden op 69-jarige leeftijd, zo maakte zijn uitgever gisteren bekend. De veelzijdige Guedj, die ook scenarist en acteur was, vergaarde vooral bekendheid met Le Mètre du Monde (Het meten van de wereld - 2000). In deze historische roman vertelt Guedj hoe het decimaal metrisch systeem tijdens de Franse revolutie werd ingevoerd. Op 24 juni 1792 vertrokken er 2 koetsen vanuit Parijs naar Duinkerken en Barcelona. Twee astronomen kregen de opdracht om de meridiaan te meten die tussen die 2 steden liep. Voor iedereen gold voortaan een maat: de meter.
De in 1940 in Algerije geboren auteur schreef verder talloze essays en romans over wetenschap, wiskunde en hun geschiedenis. Hij was medewerker van de krant Libération tot 1997, waar hij een gewaardeerd chroniqueur was. Zijn doorbraak als auteur kwam er in 1998 met Le Théorème du perroquet, een originele geschiedenisles over de wiskunde. Ook schreef hij het goed ontvangen Zero (2005), een roman over de uitvinding van het cijfer nul. Guedj, die epistemologie van de wetenschap doceerde aan de universiteit van Parijs, maakte ook de fictiedocumentaire La vie, t'en as qu'une

Tags: Franse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening