Legendarische manuscripten van Jacques Prévert gaan onder de hamer

Op 9 juni wordt in het Parijse veilinghuis Drouot een indrukwekkende collectie manuscripten en teksten van de Franse dichter Jacques Prévert (1900-1977) ter veiling gebracht, zo meldt AFP. Zo gaan onder meer de originele manuscripten van het scenario van Quai des Brumes en van het beroemde gedicht en chanson Les Feuilles Mortes onder de hamer. Verder zijn er geïllustreerde brieven van Miro, Picasso, Matisse, Calder, Doisneau, Chaplin, Brassens en Chagall.

Het is de kleindochter van Prévert, Eugénie Bachelot Prévert, die opteerde om de schatten op de markt te brengen. Zij beheert de maatschappij Fatras (naar de titel van een dichtbundel van Prévert), waarin de nalatenschap van Prévert is ondergebracht.

Het topstuk wordt ongetwijfeld het 150 pagina's tellende scenario van de film Le Quai des Brumes, die in 1938 werd gedraaid door Marcel Carné. Het lot wordt geschat op 200.000 à 300.000 euro. Zo blijkt dat de befaamde repliek van Jean Gabin tegenover Michèle Morgan in de film "T'as d'beaux yeux, tu sais" oorspronkelijk luidde: "T'as d'jolies jambes, tu sais"...

De opbrengst van het originele manuscript van Feuilles mortes ("met de legendarische beginzinnen "Oh je voudrais tant que tu te souviennes") wordt geschat op 30.000 à 40.000 euro. Het chanson werd wereldberoemd door onder meer versies van Joan Baez, Yves Montand, Edith Piaf en Serge Gainsbourg.

Verder zijn er aan Prévert opgedragen boeken van Breton, Ernst, Klee, Doisneau en Brassaï, evenals de story board van Visiteurs du soir, in 1942 geregisseerd door Marcel Carné (geschatte opbrengst: 40.000 à 50.000 euro).

Vertaler Koen Stassijns noemde Prévert in een interview met Meander ooit een "hartverwarmende, toegankelijke dichter en een sympathieke dwarsligger die pretentieloos en met mededogen naar de mens en zijn wereld kijkt en zijn bevindingen haast achteloos neerschrijft." Van zijn dichtbundel Paroles werden maar liefst 2 miljoen exemplaren verkocht.

De Prévert-stukken zijn te bekijken tussen 1 en 6 juni in verkoopzaal Favart te Parijs.

Tags: Franse literatuur, Bibliofilie, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 28-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening