Ian Mc Ewans 'Solar' maakt kans op prijs voor beste komische roman

Solar, de recentste roman van de Britse auteur Ian McEwan, heeft zijn eerste nominatie voor een literaire prijs op zak. Maar wellicht had 'Ian Macabre', zoals McEwans bijnaam lange tijd luidde, zich hierbij wel iets anders voorgesteld. Solar staat immers op de shortlist van de Bollinger Everyman Wodehouse Prize for Comic Fiction. Dat is een prijs voor komische romans in de geest van de Britse upperclass-schrijver P.G. Wodehouse en schepper van Jeeves, zo meldt The Independent.

Critici hadden al eerder oog voor de komische kwaliteiten van het werk. Solar - de roman over de opportunistische klimaatwetenschapper en Nobelprijswinnaar Michael Beard die zich door omstandigheden plots gaat beschouwen als "de redder van de planeet' - is een meesterwerk met nogal wat slapstickelementen", iets wat blijkbaar ook deze jury kon bekoren.

Zelf verklaarde Ian McEwan tijdens het wordingsproces van Solar nogal expliciet geen komische romans te schrijven en ze zelfs te haten: "Het is alsof je op de grond wordt geworsteld en gekieteld en als het ware gedwongen wordt om te lachen."

Met deze nominatie maakt McEwan kans op een niet onaardige prijs: een dubbele magnum champagne, de Everyman-uitgave van Wodehouse en een te Gloucestershire geboren en getogen varken genoemd naar het winnende boek. De prijs wordt uitgereikt op het Guardian Hay-on-Wyefestival, een elfdaags literair festival met de allures van een rockgebeuren en een indrukwekkende line-up, dat door Bill Clinton ooit is omschreven als het 'Woodstock of the mind'

Verder zijn genomineerd: David Nicholls' One Day, Tiffany Murray's Diamond Star Halo, Paul Murray's Skippy Dies en Malcolm Pryce's From Aberystwyth with Love. Eerdere winnaars van de Wodehouse Prize waren Will Self, Michael Frayn en DBC Pierre die met Vernon God Little later ook de Booker Prize won. Als vooruitwijzing kan dat misschien voor McEwan toch een opsteker zijn.

Zie ook de recensie van Ian McEwan bij NRC Handelsblad door Arnold Heumakers.

Tags: Engelse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 29-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening