Privé-archieven van Charles Bukowski worden tentoongesteld

Voor de talloze adepten van schrijver-drankorgel Charles Bukowski (1920-1994) zou het  najaar van 2010 wel eens een ticketje kunnen betekenen naar Zuid-Californië. In de Huntington Library (San Marino) vindt daar immers tussen 9 oktober 2010 en 14 februari 2011 een tentoonstelling plaats die inzage biedt in de privépapieren van de cultschrijver-bohemien.

De Huntington Library heeft een gezwinde reputatie inzake zeldzame boeken en archivalia. Zo bezit de bibliotheek onder meer een Gutenbergbijbel. En daarnaast dus ook de papieren van de in 1994 overleden Bukowski.

De nakende expo Charles Bukowski: Poet on the Edge wordt opgezet in samenwerking met zijn weduwe Linda Lee Bukowski. De dame stond persoonlijke spullen af om de tentoonstelling te stofferen en die worden toegevoegd aan de 2.700 Bukowski-stukken die ze al aan de bibliotheek schonk. Die bevat 500 boeken, manuscripten van gedichten, een draft van de roman Ham on Rye uit 1982 en het script van de autobiografische film Barfly. Iets minder dan 100 stukken zullen er te zien zijn. Onder meer Bukowski's gokformulieren voor de paardenraces worden geëxposeerd. Eerder al werd het archief toegankelijk gemaakt voor studenten en onderzoekers.

"Bukowski sprak over seks en andere lichaamsfuncties en gebruikte alle woorden die onze moeders niet wilden dat we gebruikten. Omdat hij vond dat dit tot het leven behoorde en hij dat ook eerlijk vond", zegt Sue Hodson van de Huntington Library aan de Los Angeles Times. "Hij schreef over blue-collar workers en over "pimps, prostitutes, drunks, gamblers and layabouts." (foto: Bukowski aan de fles tijdens een legendarische uitzending van Apostrophes bij Bernard Pivot)

Tags: Amerikaanse literatuur, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening