Te verschijnen dagboek toont 'literaire, melancholische' kant van Marilyn Monroe

Men heeft het ons al vaak willen inpeperen: actrice, diva en sekssymbool Marilyn Monroe was meer dan alleen "a pretty face (and a pretty body)". Het bioscoopicoon las ook wel eens een boek en had enige intellectuele diepgang.

Die these zou kracht bijgezet worden door de in het najaar van 2010 te verschijnen, tot nog toe ongepubliceerde dagboeknotities en gedichten van Monroe, die het licht zien onder de titel Fragments, zo meldt The Guardian. Ze bestrijken de periode van haar tienerjaren tot haar zelfmoord in 1962 op amper 36-jarige leeftijd.

De notities werden in 1982 geërfd door Anna Strasberg, de weduwe van Lee Strasberg, Monroe's acteerleraar en vriend. Anna Strasberg is er nu mee naar een uitgever getrokken.

Fragments wordt gezamenlijk uitgebracht door Editions du Seuil (in Frankrijk) en Farrar, Straus & Giroux (in de Verenigde Staten). Het boek zou inzicht geven in Monroe's intellectuele kant en haar frustratie over het feit dat ze keer op keer weer als lustobject werd geafficheerd. Ze tonen volgens de Franse uitgever Bernard Comment Monroe "als een gevoelige, introspectieve vrouw" en geven ook een kijk op haar dagelijkse besognes. "Het boek heeft een bepaalde melancholische toon", zei hij in een interview met persagentschap Reuters, "en wat erg mooi is, zijn de associaties tussen ideeën in sommige van de notities, ook al zijn ze nogal verspreid over de pagina. Ze schieten alle richtingen uit en soms is het behoorlijk moeilijk orde te vinden in de fragmenten." Ook bevat het dagboek gedachten over de Italiaanse renaissance en de inrichting van haar flat. "Ze was een grote lezer en iemand met werkelijk een flair voor het schrijven", zegt uitgeefdirecteur Courtney Hodell van Farrar, Strauss & Giroux. Toch wordt het dagboek beschouwd als haar uitlaatklep in haar turbulente levensloop, met huwelijken met baseballspeler Joe DiMaggio en toneelschrijver Arthur Miller en geruchten over een affaire met John F. Kennedy. Monroe werd wereldberoemd door rollen in Gentleman Prefer Blondes en Some Like It Hot. (foto: Eva Arnold, Marilyn Monroe reading Ulysses, 1954, Long Island)

Tags: Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2010 om 13:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening