Toneelversie voor 'Die Blechtrommel' van Günter Grass

Het klassieke boek Die Blechtrommel (1959) van de Duitse schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass (°1927) gaat voor het eerst worden opgevoerd in het theater, zo maakte het toneelgezelschap Ruhrtriennale uit het Duitse Bochum bekend. Het boek zal als dramatisch oratorium worden bewerkt. Tot op heden gaf Grass nochtans nooit de toelating voor een toneelproductie op basis van het boek.

De roman uit 1959 verhaalt over de kleine trommelaar Oskar Matzerath, die op zijn derde besluit niet meer te groeien. Hij protesteert daarmee tegen de volwassen wereld. Die Blechtrommel werd in 1979 verfilmd door Volker Schlöndorff en kreeg toen een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes evenals de Oscar voor beste buitenlandse film.

In september 2009 nog werd de vijftigjarige verschijning van de roman gevierd met onder meer een luisterboek dat door Grass zelf werd ingelezen, een bijzondere jubileumuitgave en een tentoonstelling. De bijzondere editie van uitgeverij Steidl telde 800 bladzijden en bracht naast de originele tekst ook vele reacties op het boek, van voor- en tegenstanders (zie ons eerder bericht). Die Blechtrommel vormt het eerste deel van de zogenaamde Danziger Trilogie.

De 84-jarige Grass was onlangs voor lezingen en dergelijke op bezoek in Turkije. Hij nam er de onwil van het officiële Turkije op de korrel "om de confrontatie met de minder aangename aspecten van zijn geschiedenis aan te gaan". Hij doelde daarmee "op de weigering van Turkije om openlijk over zijn misdaden tegen de Armeniërs te spreken", zo meldt Knack. Het laat na te vermelden dat Grass er een lezing hield samen met Stefan Brijs, die er te gast was voor de vertaling van De engelenmaker. (foto: geruchtmakende scène uit de filmversie van Die Blechtrommel van Schlöndorff)

Tags: Duitse literatuur, Boek en film, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening