Iris Murdoch stond tijdlang in vuur en vlam voor Raymond Queneau

De Britse schrijfster Iris Murdoch (1919-1999), die tijdens haar lange leven een geruchtmakend spoor van amoureuze relaties achterliet, zou een tijdlang een passionele liefde hebben opgevat voor de Franse schrijver Raymond Queneau, auteur van onder meer speels-experimentele boeken als Zazie dans le métro en Exercices de style.

Het was bekend dat Murdoch haar roman Under the net (1954) opdroeg aan Queneau, de voorman en oprichter van de Ouvroir de Littérature Potentielle (OULIPO) en tevens werkzaam bij uitgeverij Gallimard. Nu is een intieme correspondentie van 164 brieven tussen Murdoch en Queneau vrijgegeven door de Londense Kingston University's Centre for Iris Murdoch Studies. De instelling heeft ze voor 50.000 pond  verworven. Ze overspant de periode tussen 1946 en 1975 en werpt mogelijk een nieuw licht op aspecten van Murdochs uitgebreide oeuvre.

Uit de correspondentie blijkt dat Murdoch niet alleen aanzienlijk werd beïnvloed door het werk van Queneau maar ook een grenzeloze bewondering had voor de Fransman, die aanleunde bij een amour fou. "Alles wat ik schrijf, is schatplichtig aan jou. Hoe meer ik nadenk over literatuur, hoe meer ik besef dat alles wat je schrijft zo cruciaal is voor mij. (...) Ik zou alles voor je doen, zijn zoals je wilt dat ik ben en naar je toekomen waar en wanneer je dat wilt [maar] je hebt me niet zo nodig als ik jou...", luidt het in een pathetische brief uit 1956 van 14 pagina's lang.

 

Murdochbiograaf Peter Conradi zegt evenwel dat haar omgang met Queneau nooit fysieke proporties heeft aangenomen: ze ontmoetten elkaar slechts een paar keer. "Je kunt hem beschouwen als een mentor die ze heel hoog inschatte." Murdoch zag zelf in dat haar passie niet beantwoord werd door Queneau. "If I thought I stood the faintest chance, vis-à-vis de toi, I would fight and struggle savagely. (...) I know how painful it is to receive this sort of letter, how one says to oneself, ‘Oh my God!' and then turns the page", luidt het in een andere brief.

 

Murdoch had het in de briefwisseling verder ook over haar depressies, haar sociale leven, haar gemankeerde huwelijken, het christendom en haar fascinaties voor Exercices de style. Volgens Anne Rowe van het Kingston University's Centre for Iris Murdoch Studies tonen de brieven ook hoe onzeker Murdoch aanvankelijk was over haar schrijverschap. De brieven, waarvan de meerderheid evenwel geschreven zijn tussen 1946 en 1955, zullen worden tentoongesteld in september, op een internationale conferentie over Murdoch. Murdoch huwde in 1956 John Bayley, maar bleef er al hele leven lang amourettes op na houden. Ze overleed aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Zie de berichtgeving bij The Guardian en The Telegraph.

Tags: Britse literatuur, Franse literatuur, Boekencuriosa
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening