Murakami's '1Q84' herlanceert verkoop Orwell en Tsjechov

De nieuwe roman van de Japanse succesauteur Haruki Murakami, 1Q84, zorgt ook voor een grotere verkoop van de in het boek vermelde kunstwerken, zo meldt De Morgen. Van het boek, dat in mei 2009 verscheen bij uitgeverij Shinchosha, zijn al meer dan twee miljoen exemplaren verkocht, een succes dat afstraalt op andere andere boeken en muziekstukken. Zo werd George Orwells klassieker 1984, waarnaar 1Q84 verwijst, onlangs herdrukt in een oplage van 30.000 exemplaren, drie keer meer dan aanvankelijk voorzien. Ook Tsjechovs verhaal De reis naar Sachalin beleeft een tweede leven dankzij Murakami. Het boek was niet meer in de handel, maar op verzoek van de boekwinkels besloot de uitgever tot een herdruk.

En Murakami's invloed reikt verder. Universal Music bracht een ringtone uit van de Sinfonietta van Janácek, waarnaar in het boek wordt geluisterd. Van de cd-versie had Sony Music er voor het verschijnen van 1Q84 zo'n 2000 verkocht. Na het uitkomen van het boek liep dat op tot 12.000. Volgens een directeur van Sony Music Japan is het voor het eerst dat een roman zoveel invloed heeft op de verkoop van muziek.

1Q84 is het verhaal van Aomame en Tengo. Aomame is fitnessinstructrice en moordenares. Tengo is wiskundeonderwijzer en doet aan valsheid in geschrifte. Het is niet lang meer wachten op (de eerste delen van) de Nederlandse vertaling van 1Q84. Uitgeverij Atlas publiceert het boek in de vertaling van Jacques Westerhoven in drie delen, ruim voordat de Amerikaanse editie en alle andere Europese edities uitkomen. Het derde en laatste deel verschijnt in voorjaar 2011. Zie onze vorige berichten over de roman.

Tags: Japanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 04-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening