Franse uitgever Claude Tchou (86) overleden

In Parijs is vorige week op 86-jarige leeftijd de Franse uitgever Claude Tchou overleden, na een lang ziekbed, zo raakte dit weekend bekend. De in 1923 in België geboren Tchou, zoon van een Chinese diplomaat en een dame uit de hoge bourgeoisie, heeft een kleurrijk en geruchtmakend uitgeefparcours op zijn conto. Tchou is onder meer de oprichter van de in Frankrijk erg populair geworden boekenclub Club du Livre du mois, maar is misschien vermaarder als stichter van de Editions Tchou, dat opviel door een erg eclectisch maar ook zeer persoonlijk uitgeversfonds.

 

Tchou startte zijn curieuze loopbaan als journalist en leidde een tijdlang het persbureau Inser. In 1951 richtte hij de Club du Livre du mois op, waarin hij talloze bestsellers heruitgaf. Tchou volgde in 1962 evenwel de lokroep van een eigen uitgeverij, net als kleppers als Pierre Bordas en Jean-Jacques Pauvert. Hij specialiseerde zich in een batterij merkwaardige boeken, vaak inzoomend op onderwerpen als erotiek en seksualiteit, maar ook psycho-analyse, poëzie, esoterie en fantastiek. Hij werd tijdens de jaren zestig vervolgd voor zedenschennis en veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, een straf die in beroep ongedaan werd gemaakt. In 1968 publiceerde hij het bekende Les Murs ont la parole : mai 68, de compilatie van de door studenten aangebrachte graffiti op de muren van het Parijs van die woelige periode.  

Claude Tchou gaf verder het complete oeuvre uit van Markies de Sade, Jean Paulhan, Franz Kafka en Emile Zola evenals de briefwisseling van Napoleon I. Bekend en heel gewild werden  zijn Guides Noirs, waarin hij het mysterieuze, donkere Frankrijk topografisch in kaart bracht (ze werden onlangs heruitgegeven, zie hier). Vooral de Guide de Paris mystérieux is een waar hebbeding voor wie onverdroten door Parijs flaneert, vol ongewone, surrealistische plekken en weetjes én met veel aandacht voor literaire topografie. Zijn uitgevershuis werd in 1979 overgenomen na financiële perikelen en ging verder onder de naam Tchou/Sand, maar Tchou zelf was er niet meer bij betrokken.

 

 

In 1999 startte Claude Tchou op hoge leeftijd nog zijn Bibliothèque des Introuvables, gespecialiseerd in de heruitgaves van zeldzame 'beaux livres.'

De Franse minister van Cultuur Frédéric Mitterand sprak woorden van lof over Tchou, een "zeer originele man, die zich een grote vrijheid van stijlen veroorloofde, maar toch een heel eigen voetafdruk achterliet": "Son catalogue était à son image : audacieux et exigeant, divers et varié, d'un éclectisme passionnant comme la vie." Zie de berichtgeving via Libération.

 

Tags: Franse literatuur, Boekencuriosa, Uitgeverijen
Geplaatst door Dirk Leyman op 05-04-2010 om 21:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening