Teletekst LiTTerair stopt ermee

De literaire rubriek Teletekst LiTTerair op de NOS houdt er mee op. Door de ontvlechting (sic) van de Vereniging van Openbare Bibliotheken in drie nieuwe organisaties kon het project niet meer worden gefinancierd. Teletekst LiTTerair was sinds 1990 in de lucht en een pionier qua literaire berichtgeving in een nieuwere en snellere vorm. De eerste jaren was de rubriek, die ook gesubsidieerd werd door de Nederlandse Taalunie, zowel op de Teletekstpagina's van de NOS als de VRT te lezen. Maar de VRT haakte al spoedig af. Niettemin bleek "Teletekst een fantastisch medium om de literatuur te promoten", schrijft Jef van Gool, hoofdredacteur van Literatuurplein, die de rubriek al die jaren nauwgezet stoffeerde, ook in de weekends. "In de tijd dat er nog geen internet was,kon je toch een tekst aanbieden die binnen de minuut voor iedereen te lezen was." Teletekst LiTTerair wist dagelijks zo'n 150.000 lezers te bereiken.

Jef van Gool betreurt het stopzetten van de rubriek en zal de dynamiek van het medium missen want "schrijvers houden zich bij hun overlijden nu eenmaal niet aan kantooruren, gelukkig maar". Zie meer details op Literatuurplein.

Tags: Nederlandse literatuur, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 05-04-2010 om 15:58
Verwante berichten
Reacties

Het is uitermate spijtig dat deze rubriek stopt. Want inderdaad is Teletekst nog altijd een veelgebruikt medium. Jef heeft tropenjaren gedraaid en verdient inderdaad de credits voor het bedenken en grotendeels alleen uitvoeren van al het werk dat ermee verbonden was. Frank Hockx hoofdredacteur tijdschrift Boek-delen

geplaatst door Frank Hockx op dinsdag 06 april 2010 om 14u43
Geef uw mening