'de Volkskrant' heeft opnieuw aparte boekenbijlage

Welgeteld één jaar nadat de boekenbijlage Cicero van de Nederlandse krant de Volkskrant opging in een gezamenlijk Kunst- en Boekenkatern op tabloidformaat, herrijst ze terug als zelfstandige bijlage op berliner. Het katern, dat verschijnt op zaterdag en niet langer op vrijdag, heet kortweg Boeken en is een van de bijlages die bij de vernieuwde Volkskrant (sinds kort op tabloidformaat) gevoegd zijn. Een merkwaardige ommezwaai, zeker omdat het aantal boekenrecensies de voorbije tijd lager was komen te liggen. Heeft de krant dan toch de meerwaarde van een zelfstandige boekenbijlage weer ingezien?

Het katern Boeken opende zaterdag jl. met een coververhaal over de biografie van Kurdo Baksi over de Zweedse thrillerauteur Stieg Larsson. De vaste column van Arjan Peters blijft behouden en prijkt nu op pagina 3. Verder was er onder meer een interview met thrillerauteur R.J. Ellory, een bespreking van een biografie van Joseph Luns en een recensie door Peters van twee Hermans-studies, Het Grote WF Hermans Boek (red. Baartse en Polak) en Hermans in hout van Willem Otterspeer. Een aantal vaste rubrieken zoals Tempelman en de pas verschenen fictie en non-fictie zijn ook behouden, evenals In beeld en de cartoon van Stefaan Verwey. De vernieuwing moet komen van een nieuwsrubriek Nieuws Etc, waaruit nog maar eens blijkt dat literair nieuws 'hot' geworden is. De rubriek bevat onder meer ook de 'eerste zin' van een net verschenen boek. De indruk die de nieuwe, herschikte bijlage geeft is die van een toegenomen overzichtelijkheid, al gaat het wellicht om dezelfde hoeveelheid teksten als voordien, die nu over negen pagina's zijn verspreid. de Volkskrant behoort tot de Belgische Persgroep.

In Nederland heeft NRC Handelsblad ook een eigen gereputeerde boekenbijlage op tabloidformaat, die op vrijdag het licht ziet. In Vlaanderen hebben zowel De Morgen (Uitgelezen) als De Standaard (de Standaard der Letteren) een zelfstandige en veelgelezen boekenbijlage, terwijl in Frankrijk de drie grote kranten Le Monde (Le Monde des Livres), Le Figaro (Le Figaro Littéraire) en Libération (Livres) er stuk voor stuk een boekenbijlage op na houden. Eerder heerste er nogal wat ongerustheid in literaire kringen over de afkalving van de boekenbijlages in binnen- en buitenland. Kan men zeggen dat die tendens dan toch gekeerd is en het geloof in de boekenbijlages weer is aangezwengeld? Ook het weekblad Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer investeren opzichtiger in een ruimer aanbod boekenrecensies en boekeninformatie, net als in Vlaanderen het weekblad Knack

Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-04-2010
Verwante berichten
Reacties

Van de boekenbijlagen die u in dit artikel opsomt zijn niet alle even waardig. Is het achterhaald te verlangen dat in een boekenbijlage een boek 'besproken' wordt door iemand die het gelezen heeft? Le Monde des Livres is dan achterhaald maar haalt wel een kwaliteit die de Standaard en de Morgen niet halen.

geplaatst door marc tiefenthal op donderdag 08 april 2010 om 10u59
Geef uw mening