iPad hertekent digitale boekenlandschap

De pas gelanceerde iPad belooft een te duchten concurrent te worden voor de verschillende bestaande e-readers. De tablet van Apple is sinds vorig weekend te koop en deed lange rijen ontstaan aan de Amerikaanse winkels. Naar verluidt zijn er 300.000 exemplaren van over de toonbank gegaan. Analisten verwachten dat de markt van de digitale boeken op termijn zal verdeeld worden onder Apple met deze iPad en Amazon met de Kindle.

De readerapplicatie van de iPad heet iBooks, en daarbij sloten alle grote Amerikaanse uitgevers zich al aan, ook al is het titelaanbod nog lang niet vergelijkbaar met dat van Amazon. iPad werkt met het ePubformaat, de meest gebruikte software voor elektronische boeken. Dat betekent dat ook boeken van andere digitale platforms dan iBooks gelezen kunnen worden op de iPad. In tegenstelling met de 'klassieke' e-reader gebruikt de tablet van Apple niet de technologie van de e-ink maar een led-scherm. Dat verhoogt de gebruiksnelheid maar verlaagt volgens sommigen het leescomfort. Een ander minpunt is de prijs, die toch behoorlijk hoger ligt dan de e-readers die nu in velerlei gedaanten en merken op de markt zijn. Bovendien is ook de stukprijs van een elektronisch boek vooralsnog veel hoger bij Apple dan bij andere leveranciers, ongeveer 15 dollar tegenover 9,99 dollar voor de Kindle van Amazon. Over die prijszetting  - waarbij ook het aandeel uitgever/auteur nog niet vaststaat - is het laatste woord nog niet gezegd.

Volgens Boekblad zal de introductie van de iPad, waar dit jaar naar verwachting minstens vier miljoen exemplaren aan de man van zullen worden gebracht, ook de verkoop van de e-books stimuleren. De Kindle was in 2009 het bestverkochte product van Amazon. Voor het eerst verkocht de webwinkel meer e-books dan fysieke boeken. In Nederland werden tot op heden 37.000 e-readers verkocht, en in totaal circa 111.000 e-boeken, berekende onderzoeksbureau GfK. Ter vergelijking: in totaal werden 45 miljoen algemene Nederlandstalige boeken verkocht. In Vlaanderen zijn geen exacte cijfers bekend maar loopt het alleszins niet storm. Van de 24 titels van de Literaire Lente bijvoorbeeld zijn er slechts 7 als e-book verkrijgbaar. Voor een vergelijking iPad/Kindle zie hier.

Tags: Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-04-2010 om 16:05
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening