Letterkundig Museum brengt hommage aan Rudy Kousbroek

Naar aanleiding van zijn overlijden op zondag 4 april wijdt het Letterkundig Museum te Den Haag een minitentoonstelling aan schrijver en essayist Rudy Kousbroek (1929-2010). Het museum toont handschriften en knipsels van Kousbroek, evenals de drukkerskopij van De aaibaarheidsfactor (1969), het onbetwiste hoogtepunt in de Nederlandse Poezenliteratuur. Daarnaast worden er foto's getoond: statige portretten, maar ook kiekjes gemaakt tijdens zijn Parijse jaren. Bijzonder zijn de drie zelfportretten - waaronder een met een typemachine - en het portret dat hij tekende van zijn jeugdvriend Remco Campert. Met Campert richtte hij in 1950 het tijdschrift Braak op, het blad waarin beiden debuteerden. Enkele brieven, onder meer van W.F. Hermans, vervolledigen de tentoonstelling.

In de Nationale Schrijversgalerij, een van de twee vaste opstellingen van het vernieuwde Letterkundig Museum, is een portret te zien van de winnaar van de P.C. Hooft-prijs 1975, vervaardigd door zijn zoon Gabriël Kousbroek. Op het NRC Cultuurblog staan tal van reacties op het overlijden van Kousbroek. Maarten Asscher voorspelt het einde van het tijdperk waarin journalisten op hoog niveau essays publiceerden in dagbladen. "Er wordt nog wel op hoog niveau journalistiek bedreven, maar het is niet meer zo dat iemand 2.500 tot 3.000 woorden schrijft over koloniale galerijenarchitectuur, de kampen in Nederlands Indië, het maoïsme in Frankrijk of een aspect van de wiskunde. In deze tijd van tabloidiserende kranten stemt dat extra weemoedig." (foto Wim Ruigrok)

 

Tags: Nederlandse literatuur, Obituaries
Geplaatst door Dirk Leyman op 06-04-2010 om 17:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening