De Bezige Bij start prestigieuze reeks 20ste eeuwse klassieken

Ook uitgeverij De Bezige Bij start binnenkort met een reeks literaire klassieken. De reeks krijgt de naam Ulysses en spitst zich toe op boeken uit de twintigste eeuw. Volgens Arend Hosman, hoofdredacteur heruitgaven bij De Bezige Bij,  leefde het idee al enige tijd ter uitgeverij, zo zegt hij in Boekblad. Het "moest een serie van statuur worden, mooi uitgegeven boeken. Een soort Nederlandse Pléiade, maar dan iets populairder." De Bij kondigt aan dat ze "allemaal gebonden en met leeslint" zullen zijn en "van een afwijkend formaat, iets langwerpiger. Ze krijgen een inleiding door een bekende Nederlander of Vlaming en een biografie." De naam Ulysses werd al eerder gebruikt voor een reeks midprice-edities, maar die kreeg niet zoveel armslag.

De reeks zal telkens in groepjes van drie verschijnen, waarbij gekozen wordt voor een commerciële trekker, een "inhoudelijk opmerkelijk boek" en "iets voor de fijnproever." Tot de aangekondigde titels behoren To kill a mockingbird - Spaar de spotvogel - van Harper Lee, evenals Beginners van Raymond Carver, de oerversie van zijn verhalen voordat zijn redacteur ze redigeerde. Verder zitten De Aleph van Borges, Een handvol stof van Evelyn Waugh, Nabokovs Lolita en de Kosmikomische verhalen van Italo Calvino in de pijplijn.
De Bezige Bij zet hoog in met de reeks, "juist nu iedereen het over e-boeken heeft is er ook behoefte aan bijzonder uitgegeven boeken, die je wilt koesteren en over 20 jaar aan je kinderen cadeau doen." Van een vergelijking met het al bestaande Perpetua wil De Bij niet horen, omdat de prijs lager ligt en het publiek breder moet.

Diverse Nederlandse uitgeverijen hebben een reeks klassieken. Zo heeft Atlas de reeks 'De 20ste eeuw' en startte ook De Arbeiderspers het voorbije najaar een reeks moderne klassieken.

Tags: Nederlandse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-04-2010 om 09:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening