Week van de Klassieken met nieuwe Ilias-vertaling

Voor het derde jaar op rij organiseren uitgeverijen Athenaeum en Ambo de Week van de Klassieken. Dat gebeurt in samenwerking met oudheidkundige musea uit Leeuwarden, Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Tongeren en enkele culturele partners. Van 14 tot 25 april treden de klassieke 'Helden' voor het voetlicht. De week pakt uit met het beproefde recept van lezingen, tentoonstellingen en de uitgave van enkele actietitels en een gratis geschenkboekje. Pronkstuk is zonder meer de nieuwe vertaling van de Ilias door Patrick Lateur. Die brengt decennia na de vertalingen van M.A. Schwartz (1956) en H.J.de Roy van Zuydewijn (1980) een nieuwe uitgave van Homeros. Ilias. Wrok in Troje met uitvoerige aantekeningen, uitgebreide registers en een nawoord door Tom Holland. Eerder vertaalde Patrick Lateur werk van o.a. Pindaros, Leonardo da Vinci, Alberti en Pietro Aretino. Een vertaling van de Odyssee volgt. In het geschenkboekje Charisma. Odysseus, van held tot schurk verhaalt jeugdauteur Imme Dros over het teloorgegane imago van onze Griekse held, wiens avonturen door de eeuwen heen verworden tot die van een b-acteur in een soapserie. Andere opvallende actietitels zijn Nero & Seneca. De despoot en de denker door Anton van Hooff en de biografieën Hadrianus en Augustus door Anthony Everitt (Ambo). Imme Dros en Patrick Lateur zullen her en der hun werk toelichten, andere lezingen over klassieke helden worden verzorgd door de classici Fik Meijer, Piet Gerbrandy en Hein van Dolen. En op 25 april toont het Gallo-Romeins Museum te Tongeren een nieuw standbeeld van Ambiorix, dat beantwoordt aan de huidige wetenschappelijke inzichten over België's oudste held.

Tags: Klassiekers
Geplaatst door Johan Eeckhout op 07-04-2010 om 10:46
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening