Zeldzaam Vlaams 'koock-boeck' uit 1655 voor Universiteit van Amsterdam

Het instituut Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft een zeldzaam zeventiende-eeuws Vlaams kookboek aan zijn verzameling kunnen toevoegen. De Vrienden van de Bibliotheek van de UvA schonken een exemplaar van de herdruk uit 1655 het Koock-boeck oft Familieren Keuken-boeck van Antonius Magirus.

Het kookboek werd voor het eerst in Leuven gedrukt in 1612 en werd later in Antwerpen opnieuw uitgegeven in 1655 en 1663. Het boek van Magirus was tot nu toe in geen enkele openbare Nederlandse bibliotheek aanwezig. In een Nederlandse privéverzameling bevinden zich nog twee exemplaren van het Koock-boeck. Er zijn slechts vijf volledige exemplaren van het kookboek van Magirus bewaard. In België bevinden zich nog exemplaren in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en in de Stadsbibliotheek in Antwerpen. Het geschonken boek is afkomstig uit de nalatenschap van de Vlaamse volkskundige Hervé Stalpaert (1914-1981) en werd verworven via een antiquaar. Over het bedrag van de verkoop werd niet gecommuniceerd.

Wie Magirus, een pseudoniem afgeleid van het Griekse woord voor kok (mágiros), precies was is niet bekend. Hoofdconservator Garrelt Verhoeven is verguld met de schenking: "We weten dat vermaarde Nederlanders als Jacob Cats en Constantijn Huygens dit kookboekje in hun bezit hadden, maar in onze rijke gastronomische collectie ontbrak het nog." Met zijn kookboek wilde Magirus dames uit de gegoede burgerij lekker leren koken. De gerechten zijn vrij eenvoudig en onder meer geïnspireerd op de Italiaanse keuken van de persoonlijke kok van paus Pius V, Bartolomeo Scappi. Het kookboek van Magirus is in 2007 in een hertaling verschenen bij het Davidsfonds. (foto: Bijzondere Collecties UvA)

Tags: Bibliotheken, Boekencuriosa
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening