Cees Nooteboom krijgt literatuurprijs van Konrad Adenauer Stiftung

De Nederlandse schrijver Cees Nooteboom (1933) krijgt de belangrijke literatuurprijs van de Konrad-Adenauer-Stiftung, zo meldt NRC. De prijs is 15.000 euro waard en wordt sinds 1993 uitgereikt. Eerder viel de eer al te beurt aan schrijvers als Uwe Tellkamp, Günter de Bruyn, Daniel Kehlmann en de Nobelprijswinnares Herta Müller.

Nooteboom wordt geëerd voor "de politiek- en cultureel-Europese dimensie in zijn werk." Volgens de jury heeft Nooteboom zich "als eerste schrijver van onze westelijke buurlanden intensief en in grote nabijheid van Duitsland met de culturele verscheidenheid van Europa en de Europese waarden beziggehouden".

De auteur ontvangt de prijs op 12 december uit handen van Hans-Gert Pöttering, oud-voorzitter van het Europees Parlement en voorzitter van de Konrad Adenauer Stiftung. Norbert Lammert, de voorzitter van het Duitse parlement, zal een lofrede voeren.

Van Nooteboom zijn de meeste boeken in het Duits vertaald. Hij haalt grote verkoopcijfers. Schrijver en vriend Rüdiger Safranski noemt hem „een filosoferende poëet". Nooteboom kreeg de afgelopen jaren wel vaker literaire eremedailles opgespeld. In 2002 kreeg hij de Oostenrijkse staatsprijs, in 2004 de P.C. Hooftprijs voor zijn volledige oeuvre, in 2009 ook de Prijs der Nederlandse Letteren. Hij maakt met zijn laatste verhalenbundel, 's Nachts komen de vossen, kans op de Gouden Uil Literatuurprijs. Hij wordt al lange tijd genoemd als een realistische kandidaat voor de Nobelprijs.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-04-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening