Digitale bibliotheek over Friese literatuur gelanceerd

In Leeuwarden is vannamiddag de nieuwe website www.sirkwy.nl gelanceerd, met allerlei informatie over de Friese literatuur en een ruim podium voor lezers om te reageren. Onderdeel van de site is een digitale bibliotheek waarin ruim 80 belangwekkende Friese boeken (proza, non-fictie en enkele geschiedenisboeken) integraal worden gepresenteerd, direct gekoppeld aan informatie over boek en auteur. Deze digitale bibliotheek is ontwikkeld in samenwerking met de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, die vandaag eveneens een aparte afdeling Friese literatuur opent. Vijftig titels uit de digitale bibliotheek worden bovendien via printing-on-demand opnieuw als boek leverbaar gemaakt. De reeks wordt uitgebracht onder de naam 'De Nye Biblioteek', met een nieuw omslagontwerp van Hannie Pijnappels, en wordt uitgegeven door het imprint TDE, een samenwerkingsverband van het Tresoar, DBNL en uitgeverij Elikser. Binnen afzienbare tijd, wellicht nog voor de zomer, zullen ook diverse titels als e-book beschikbaar komen. Het titelaanbod gaat van De silveren rinkelbel van Waling Dykstra (1856) tot Sitebuorren, myn eigen paradys van Auck Peanstra (2007). Opmerkelijk is dat de DBNL voor het eerst haar bestanden gebruikt voor commerciële doeleinden. Samen met de lancering van Sirkwy zet Tresoar ook een Friese variant van Nederland Leest op. Voor Fryslân Lêst Syn Toppers komen vier titels in aanmerking, waarmee Tresoar niet alleen het lezen wil bevorderen, maar ook het consumeren van de Friese taal.

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2010 om 13:00
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening