Erik Hazelhoff Biografieprijs voor Jolande Withuis

De nieuwe Erik Hazelhoff Biografieprijs gaat naar Jolande Withuis voor haar biografie Pim Boellaard. Weest manlijk, zijt sterk. Esther Zwinkels won de Erik Hazelhoff Aanmoedigingsprijs 2010 voor haar scriptie Het Overakkercomplot. Verzetsgroepen in confrontatie met de Japanse bezetter op Sumatra tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs is een tweejaarlijkse prijs die dit jaar voor het eerst is uitgereikt. Withuis ontvangt met het winnen van de Biografieprijs een geldbedrag van 15.000 euro. Zwinkels strijkt een volwaardig auteurscontract op bij uitgeverij Het Spectrum en een geldprijs van 5.000 euro.

De overige genomineerden van de Biografieprijs waren de biografieën over Joop den Uyl (Anet Bleich), Bert Haanstra (Hans Schoots), Diaghilev (Sjeng Scheijen), en Joke Smit (Marja Vuijsje). De vakjury van 2009/2010 bestond onder meer uit Frans Smits (hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad), Sander van Walsum (de Volkskrant), Eduard Richter (Uitgeverij het Spectrum), Hein Jens (directeur Carré), Dr. Fred Leeman (kunsthistoricus) en voormalig vlootpredikant ds. Roelof Steenstra. De vakjury werd voorgezeten door Prof. Dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Het doel van de prijs is "getalenteerde schrijvers een platform bieden naar het schrijverschap, het bevorderen van het lezen en schrijven van biografisch werk in het algemeen, de belangstelling voor biografieën bij een breed publiek vergroten, als ook het in stand houden van het gedachtegoed van Erik Hazelhoff Roelfzema. (Soldaat van Oranje)" Zie meer info over het winnende boek op Historiek.net.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-04-2010 om 09:30
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening